onsdag 10 juni 2009

Ett lätt platt fall för platt skatt för lett

Ett av kraven från den nyliberala högerpolitiska maktsfären är det man med ett vackert ord kallar "Platt skatt". Platt skatt är motsatsen till Progressiv skatt. När högern kräver sänkta marginalskatter, eller avskaffade marginalskatter eller platt skatt är detta för att man vill sänka skatten för de som tjänar lite mer. En progressiv skatt innebär att skattesatsen stiger med högre inkomst. Den som exempelvis har en årsinkomst på 100.000 betalar på detta 20% i skatt. Den som tjänar 200.000 kanske betalar 30% i skatt på mellanskillnaden. Den som tjänar 500.000 kanske betalar 40% på den nya mellanskillnaden och om du tjänar över 1 miljon kanske du betalar 50% på nästa mellanskillnad. Effekten av detta är att den som har låg inkomst får behålla en större andel av sin inkomst än den som har en mycket hög inkomst och som också har råd att betala mer i skatt. Detta kallas progressiv skatt och innebär att man har en tydlig marginalskatt, dvs att ju mer man tjänar desto högre blir skatten.

När man från högerkrafter och höginkomsttagare kräver sänkta marginalskatter så innebär detta att man vill sänka skatterna för de som har högre inkomster. Effekten blir lägre skatteinkomster (dvs sämre samhällsservice) eller högre skatter för de med låga inkomster. Platt skatt innebär att man helt avskaffar marginalskatterna. Det innebär att alla betalar lika mycket skatt på sin inkomst, oberoende av hur höga inkomster man har. Dvs mycket lägre skatteinkomster om man inte samtidigt höjer skatterna rejält för de med låga inkomster.

Ett av de få Europeiska länder som infört just platt skatt är det marknadsekonomiska experimentet Lettland. I dag är landet mer eller mindre konkursfärdigt och man har tvingats införa kraftiga ingrepp i samhällets service. Sjukhus, skolor osv ska stängas. I dag har alltså Lettland en platt skatt. Bland många åtgärder som Lettland ska införa för att få ordning på ekonomin är enligt premiärminister Valdis Bombrovski ett avskaffande av den platta skatten på 23% och istället införa en progressiv skatt (samt en höjning av momsen). Det ska bli intressant att höra våra nyliberala förgrundsfigurer även i fortsättningen föra fram Lettland som ett föregångsland när det gäller Platt skatt!

I EU-valet står det nu klart att redan pensionerade gamla gubben Alf Svensson kryssats in istället för den unga tjejen Ella Bohlin för Kristdemokraterna. Kristdemokraternas väljare valde alltså den gamla avdankade politikern medan Folkpartiklarna redan från början valda att satsa på gamla avdankade politiker genom att sätta Marit Paulsson överst på listan. Och för båda partierna lyckades strategin. KD räddade sitt mandat medan Fp ökade sina mandat. Men vad det säger om svensken...?

Inga kommentarer: