måndag 1 juni 2009

Högerns megafon granskad

PR-byrån Agenda PR har granskat vilka som får plats på Dagens Nyheters DN-debatt. Och det visar sig att det under det senaste året varit 70% män som släppts fram på debattsidan. Det visar sig också att det i ungefär dubbelt så stor omfattning är företrädare för Högeralliansregeringen som släpps fram jämfört med företrädare för Vänsteroppositionen. Nu är detta väl i och för sig inget att förvåna sig över. Det är främst män som styr samhället. Och DN-debatt är Högeralliansregeringens egen privata megafon. I dag lanseras inte regeringsförslag i Riksdagen eller vid presskonferenser. Dom lanseras via ett debattinlägg på DN-debatt. Därför var det lite pinsamt att höra den nyligen avgångne chefen på DN-debatt, Mats Bergstrand, i radion försöka prata bort fakta. Att det var dubbelt så många företrädare för Högerregeringen som för Vänsteroppositionen skulle bero på att det var just företrädare för Regeringen. Jag är dock övertygad om att när vi hade en Sosseregering så var det inte dubbelt så många från Sosseregeringen som från Högeroppositionen. Varför kan inte Mats vara ärlig och säga som det är. Bonnierpressen (med DN och Expressen) är borgerliga tidningar med uppgift att stödja Högern. Det ingår i uppdraget. Mats försökte också prata bort den manliga dominansen med att det är flest män i makten. Men det är inte 70% män i regeringen och riksdag. Det handlar helt enkelt om vilka värderingar redaktören lägger in. Prata in bort det. Fördelningen mellan partierna var Moderaterna 23%, Folkpartiet 19%, Kristdemokraterna 14%, Centern 11%, Socialdemokraterna 24%, Miljöpartiet 6% och Vänsterpartiet 3%. Övriga 0%! Maktens megafon som sagt - om Makten är höger alltså!

I december 2008 skrev totalt 96 stater i Oslo under en konvention som förbjuder klustervapen. Ett av de länder som skrev under var Sverige. Men, för att konventionen ska bli giltig måste 30 länder ratificera den. Några har gjort det, men inte Sverige. Spanien har redan gjort sig av med sina klustervapen, Colombia, Norge, Canada och Österrike har inlett avvecklingen av sina. Men Sverige drar det hela i långbänk istället för att vara en föregångare. Skälet heter Bombkapsel 90. Ett klustervapen som ingår i JAS-projektet. Ta tummarna ur och ratificera avtalet och börja förstörelsen - NU!

Joggingrapport: Kors i taket! I går på kvällen blev det äntligen dags för en joggingrunda, efter ett mer än en månad långt uppehåll. Om vi inte räknar själva Springtimeloppet alltså. Något av det onda i foten har inte känts på ett litet tag, så jag har en tid tänkt att det var dags för nystart. Men så är det det där med tid och karaktär. Två faktorer som sammantaget kan flytta berg. Hur som helst blev det dags i dag efter åtta på kvällen. Då var det svalt tillräckligt. Och det kändes klart bättre än befarat. Benen var fräscha och flåset förvånansvärt bra. I uppförsbackarna kunde jag dra på riktigt bra. Det var först den sista kilometern som kändes tung. Om det berodde på att jag just där tvingades stanna vid ett övergångsställe för att släppa fram en bil som tyckte han hade företräde, eller om orken verkligen tog slut vet jag inte. Tiden på den knappt sex kilometer långa rundan blev 29.40, vilket är mycket bättre än förväntat.

Jag ser i en notis att Coop ska satsa medvetet på att sälja mer lokalt producerad mat i sina affärer. Till en början är det 83 leverantörer som ingår i projektet, men samtal pågår med omkring 300 olika lokala matleverantörer. Det måste innebära att Coop:s butiker i Skåne återigen ska sälja mjölk från Skånemejerier och inte importera Arla-mjölk, eller? Det vore väl ett bra område att verkligen satsa på lokala producenter!

Slutligen noterar jag att Rätten till livet är ett relativt begrepp. Abortmotståndare i USA som hävdar att abort är mord, och att man har inte rätt att ta någon annans liv lever inte alltid som dom lär. Den kände abortläkaren George Tiller i Kansas mördades för någon dag sedan. Det är inte lätt att leva som man lär som sagt!

Inga kommentarer: