måndag 8 juni 2009

Som väntat

Så var då resultatet mer eller mindre officiellt. Och egentligen bjöd väl slutsiffrorna inte på så stora sensationer. Att Piratpartiet skulle komma in förvånade mig inte. Men jämfört med Junilistans skräll förra gången var ju Piratpartiets siffror dåliga (hälften). Jag hade faktiskt trott mer. Att Junilistan skulle åka ut igen var väl också väntat. Jag är ganska övertygad om att Piratpartiet gör samma färd, upp som en sol, ned som en pannkaka. De stora överraskningarna var väl då snarare att Folkpartiets kärringeffekt blev så stor som den blev (något jag inte begriper) och att Miljöpartiet gjorde ett sådant val hade jag inte heller gissat på. Sossar och Moderater gjorde väl ungefär som väntat. Kristdemokraterna trodde jag skulle åka ut, men räddades tydligen av någon Affe-effekt. Att Mauderatens Centerparti skulle fortsätta att harva med sitt enda mandat trots optimistiska tongångar om tre mandat var nog också väntat. Vänsterpartiet har nog drabbats av någon omvänd Jonas-effekt som jag inte hade räknat med. Och Sverigedemokraterna stoppades på mållinjen av Piraterna.

En intrressant karta visar länsvis vilket block (rött eller blått) som fick flest röster. Det är mycket rött, men eftersom det är fem främst folkrika län som är blå (Uppsala, Stockholm, Skåne, Halland och Jönköping) så är ju kartan missvisande.

Det hemska är hur många högerextremister och klantaschlen som kommit in i Parlamentet från många länder. Jag skäms över gemenskapen.

Sverige Alliansfritt?
En annan gemenskap jag skäms över är den NATO-övning, Loyal Arrow, som Sverige från i dag deltar i uppe i norr. Med Luleå som bas ska 2000 NATO-soldater, 50 stridsflygplan och ett atomvapenbestyckat hangarfartyg från 10 NATO-länder (samt Sverige) demonstrera för Ryssland att Norra Ishavet tillhör NATO:s maktsfär. De rika olje- och gasfyndigheter som finns här tillhör Väst. Naturligtvis är det hela ett sätt att smyga in Sverige i NATO bakvägen. Den alliansfrihet som Sverige införde långt innan NATO var ens uppfunnet är inget värd för den nuvarande Högeralliansregeringen. Att Sverige, på svenskt territorium, med kärnvapen inblandade, deltar i en NATO-övning är inget uppseendeväckande tycker man från Försvarsdepartementet. Så normalt anser man det vara att det inte ens gjorts en formell politisk anmälan i Riksdagen. Och den Socialdemokratiska oppositionen jamsar med...

Jag såg förresten att man genom att döpa motståndaren under övningen till Lappistan lyckats reta upp både en del samer för den första halvan av namnet och en del muslimer för den andra halvan av namnet.

Förresten har jag bestämt mig för att inte längre alls stödja systemet med att kunna kryssa in kandidater längre ner på listan. Det handlar ju inte om politiska kvalifikationer som fäller utslaget. Bara se på det faktum att moderata väljare tydligen har kryssat in Anna Maria Corrazza Bildt. Jag lägger mig inte i vilka fjönar moderutterna väljer in, men...

Inga kommentarer: