torsdag 25 juni 2009

Mer klädregler

För några dagar sedan berättade jag om kommande klädregler i Frankrike, som om jag förstod president Nicolas Sarkozy rätt, innebar att det skulle bli olagligt att dölja ansiktet med burka offentligt. Inte riktigt lika hårda regler ska nu införas i Malmös badhus. Det ska vara tillåtet för både män och kvinnor att bada toppless. Jag har lite svårt att se varför någon med tuttar utrustad dam så gärna vill visa upp dessa - om inte just för att väcka uppmärksamhet. Men om jag nu ska argumentera för liberala klädkoder, så får jag väl acceptera att riskera få se ett par bröstvårtor på badet. Klarar jag det på en badstrand, så ska jag väl klara det där också. Dessutom kan tilläggas att jag i princip aldrig befinner mig varken på det ena eller det andra stället.

Piratpartiet har tydligen bestämt sig. Man ansluter sig till den Gröna partigruppen i EU-Parlamentet. Och det var väl ingen större sensation. Jag utgår ifrån att oddsen var låga för spelgalningarna. Den gröna gruppen har, om jag förstått det rätt, även vuxit av andra anledningar. En partigrupp i EU-Parlamentet som krympt är den Konservativa gruppen (där bland annat Moderaterna är med). Inte pga valbakslag, men främst det brittiska Tory-partiet har bestämt sig för att lämna partigruppen. Dom tycker att den är alldeles för federalistisk och kristdemokratisk. Som resultat fick Gunnar Hökmark sparken från sin framträdande roll. När Tories försvann tog Kristdemokraterna slutligt makten och kickade undan de mer liberalkonservativa.

Dagens citet måste vara det här: - "Vi tjabbar om lite småsaker." Sagt av Näringsminister Maud "Mauderaten" Olofsson (c) i Riksdagen under energidebatten för några dagar sedan. Detta apropå diskussionen om kärnkraft. Jo, kärnkraftens vara eller icke vara kan ju betecknas som en "småsak" av vissa. Jag dristar mig till att ha en annan uppfattning.

Försäkringskassans service har blivit sämre
Att jag är mycket kritisk mot Försäkringskassan är det väl ingen som läser Sven Tycker någorlunda regelbundet som kan ha missat. Men, jag är mycket noga med att påpeka att kritiken ska riktas mot de politiker (med Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) i spetsen) som ligger bakom den hårdnande attityd mot sjuka som införts. Och mot Försäkringskassans högsta ledning (där de flesta mest ansvariga har fått kicken) som infört en organisation som skapat en opersonlig, anonym och svåråtkomlig myndighet. Och som dessutom blivit tungrodd att ha att göra med. Min kritik bottnar naturligtvis i en bitterhet mot min arbetsgivare under mer än 33 år. Detta gör naturligtvis att jag blir mycket illa berörd när kritiken riktas mot personalen istället. När kritiker inte kan lyfta sig över sina egna anklar och kommer fram till att skjuta budbäraren istället för den som skickat posten. I Fackföreningen ST:s tidning ST Press berättas om hot mot anställda. Och man berättar bland annat om en bloggare med anknytning till Nätverket Resurs (Respekt för sjukas och utsattas rätt i samhället) som på sin blogg bland annat skriver "Håll Sverige rent - skjut en Försäkringskasseanställd". Det här är övertramp i kritiken som tyvärr visar att bloggaren i fråga inte har begripit ett dugg. Och det gör mig innerligt ledsen på mina gamla arbetskamraters vägnar. Försäkringskassans arbete (som på alla andra myndigheter) handlar om att verkställa de lagar och regler som bestäms. Jag kan tycka att det är rätt eller fel, men som anställd måste jag följa lagarna. Sedan kan jag arbeta politiskt, eller med information och opinionsbildning, för att ändra reglerna. Men, jag måste följa de lagar som bestämts. Och om debattörer inte har begripit detta så förtjänar han/hon inte heller att få delta i debatten. Dessutom tjänar det inte frågan, dvs att många regler är fel, att uttrycka sig på det viset. Det får motsatt effekt.

Slutligen läser jag i Svenska Dagbladet att det är högkonjunktur för vägbyggen just nu. Infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) har lyckats med sin satsning på bilismen istället för att satsa på kollektivtrafiken och den mer miljövänliga trafiken. I artikeln gläds Vägverket åt att det är länge sedan det byggt så mycket vägar som just nu. Detta samtidigt som alltså Banverket tvingats stryka alla nya järnvägsprojekt i Skåne för att ta ett exempel. Bra jobbat Åsa!

Inga kommentarer: