onsdag 3 juni 2009

Tillbaka till stenåldern

Svensk Kärnbränslehantering har nu bestämt sig för var man ska gömma undan omkring 12.000 ton radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken under de närmaste 100.000 åren. Det blev Forsmark i Östhammars kommun som får det tvivelaktiga nöjet att få denna enorma investering på 20 miljarder kronor (en av de största industriinvesteringarna på senare år i Sverige). Det svenska kärnkraftsavfallet ska gömmas undan 500 meter ner i jorden instoppade i kopparstavar. Och här måste det befinna sig i 100.000 år framåt innan det är ofarligt. För att få lite perspektiv på hur länge 100.000 år är, så såg jag att man räknade man att Stenåldern här i Skandinavien började för 12.000 år sedan. Neanderthalmänniskan dog ut i Europa för 30.000 år sedan. Det radioaktiva avfallet ska gömmas undan i 100.000 år. Jag hoppas verkligen att skyltarna med texten: "Varning - radioaktivt avfall" tillverkas i ett material med lång hållbarhet. Och att man skriver på ett språk som kan förstås av de varelser som tar över när Homo Sapiens dött ut (utrotat sig själv). Och så kallar dom Kärnkraft för en ren energikälla?

Rösta i EU-valet
Jag fick en rapport i dag om att det blir vissa problem i vallokalen på söndag där jag ska sitta som ordförande för ett av valdistrikten. Hans, som är ordförande för det andra distriktet som håller till på samma skola kom och berättade att man byggt om ingångarna så vi får lite bökigt med att lotsa de röstande rätt inne i byggnaden. Dessutom får vi inte tillgång till lokalerna förrän söndag morgon för att möblera. Något vi brukar fixa till på lördagen. Nu får vi börja 06.40 så att vi fått allt klart till 08.00 när vallokalerna ska öppna. Jag får vädja till er alla att gå och rösta. Dels därför att det är er förb...ade demokratiska skyldighet. Men också för att vi som är valförrättare ska ha något att göra! Låt inte oss sitta sysslolösa - Gå och Rösta!

Att det är vissa klasskillnader här i världen vet vi väl alla om. Jag ser att högsta hönset för WPP, Sir Martin Sorrell, av bolagsstämman fått klartecken för sin lilla bonus. 60 miljoner pund (700 miljoner kronor) kan det bli under fem år. Bolagsstämman, som av skattetekniska skäl(!?!) hölls på Irland gav sitt klartecken. Det är väl skönt med företag som inte snålar med lönerna till sin personal.

Slutligen ser jag att läget i Lettland blir allt mer kritiskt. Och nu börjar man öppet från den lettiska regeringen att tala om en kommande devalvering. Något som kommer att kosta de svenska banker som satsat hårt på den extrema marknadsekonomin i Baltikum. Och kostar det de svenska bankerna mångmiljardbelopp så kommer det att kosta de svenska skattebetalarna mångmiljardbelopp. Det är hit miljarderna ska gå som Anders Borg inte vill satsa på att stimulera den svenska ekonomin.

Inga kommentarer: