onsdag 24 juni 2009

Reinfeldt ska sola sig i glansen

Sverige och EU
Jag har just inlett en månad med en gratis prenumeration på Svenska Dagbladet, och det är alltid trevligt att läsa lite mer av vad "motståndarsidan" tycker. I dag handlar huvudledaren om att "Det här ska bli ett riktigt kul halvår". Det roliga halvåret anspelar inte på att arbetslösheten stiger rakt upp, eller att allt fler tvingas söka försörjningsstöd från kommunerna runt om i landet för att ha råd med mat och bostad. Nä, det handlar om att Fredrik Reinfeldt (m), Cecilia Malmström (fp) och de andra i Högeralliansgänget under Sveriges ordförandeskap i EU ska få sola sig i glansen i de fina salongerna. Jag tycker det är bra att ordförandeskapet cirkulerar. Det är mycket bättre än att man får en "stark ledare" som under många år sätter sin prägel på byråkratikolossen. Men diskussionen och förhandssnacket verkar mest handla om hur bra Fredde kommer att klara jobbet (eller inte). Det verkar handla om hans insats, inte om EU:s framtida politik. Och DÅ har det väl spårat ur en aning. Man började få sina onda aningar när man begärde att oppositionen skulle vara snäll under halvåret så att solandet i glansen inte blev stört. Läs här om hur bra det ska bli.

Det finns förresten också en debattartikel från ett antal näringslivsföreträdare som förespråkar ännu mer skattesänkningar. Av någon underlig anledning handlar alla sänkningarna om att minska bördan för de som redan har det väl förspänt, inte för de som lever på marginalerna. Men jag hade förståss inte väntat något annat heller.

Dagens statistikrapport kommer från SCB och handlar om deras regelbundna undersökning av stödet för eller emot avskaffandet av den svenska kronan som valuta i Sverige. Rubrikerna i media efter rapporten har främst handlat om att "allt fler vill ha Euro". Det förtjänar alltså att påpekas att det är 42% av svenska folket som vill avskaffa den svenska friheten att föra en egen ekonomisk politik och istället överlämna den rätten till ett antal valutabyråkrater i Bryssel. Ännu fler, 43%, säger Nej till detta. Och resten, 15%, Vet ej. Vad resultatet av en folkomröstning skulle resultera i beror på tidpunkten när den hålls. Som nu, när kronan har fallit i värde (vilket gynnat svensk export och missgynnat våra turistresor till värmen) eller vid en annan tidpunkt när kronan stärkts igen. Den svenska valutans värde fungerar som en stabiliserande faktor beroende på hur ekonomin går. Skulle vi byta till Euro skulle vi istället föra en ekonomisk politik som passar för Spanien, Italien, Frankrike och Tyskland. Inte en ekonomisk politik som passar för Sverige specifikt.

En av de kommuner som genom jippon för en politisk propaganda för Euron är moderatstyrda Höganäs. Stan har utropat sig till Eurocity och det innebär att Euron ska fungera som parallellvaluta i stan. Enkelt uttryckt ska turister kunna handla med Euro i affärerna. Nu tror jag faktiskt att de flesta affärer som har besök av en större mängd turister redan i dag på de flesta håll tar emot både Euro och Dollar. Dom vill väl sälja? Så Höganäsjippot är just det, ett jippo.

Försäkringskassans service har blivit sämre
Jag ser förresten att Försäkringskassan ska nyanställa personal. Ett 30-tal tjänster ska rekryteras till de fem omprövningsenheter som finns i landet. Det är här alla som begär omprövning av Försäkringskassans beslut hamnar. Antalet personer som begär omprövning av FK:s beslut har ökat med cirka 20% sista året. Jan Andersson som är verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan tror att det kan finnas många orsaker, varav lågkunjunkturen är en. Jag för min del tror att det främsta orsaken till den kraftiga ökningen är just det faktum att det sedan Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) tog kommandot så har det tvingats fram allt fler negativa beslut där man drar in ersättningar eller vägrar ersättningar. Och då blir det av naturliga skäl också fler som begär omprövning av beslutet. Jag tycker mig också ha sett att allt fler får rätt när det sedan går vidare till Länsrätten, Kammarrätten och till sist Regeringsrätten. Om du får ett beslut från Försäkringskassan som du inte är nöjd med ska du först begära omprövning, då tittar Försäkringskassan själv (men någon annan än den som fattat det ursprungliga beslutet) på beslutet. Är man sedan inte nöjd med vad som då beslutas kan man överklaga till Länsrätt, Kammarrätt och slutligen Regeringsrätt.

Inga kommentarer: