måndag 22 juni 2009

Demokratin MÅSTE fungera

Jag hör på radion att det varit en hel del praktiska problem i samband med EU-valet. Det berättas om valförrättare som inte blivit utbildade i de regler och lagar som gäller. Det berättas om valförrättare som inte visste att man kunde skriva ett partis namn på en valsedel t.ex. Har dom inte haft utbildning? Sov dom? Ett annat problem det berättas om är valsedlar som försvann. Och det problemet hade inte vi (jag är ju ordförande för ett av valdistrikten här i Åstorp). Vi garderade oss genom att ha en extra bunt av alla partiers valsedlar liggande undanstoppade så att vi kunde fylla på. Och detta gällde även de som partierna själva distribuerade. Det enda som hände var att vid ett par tillfällen låg det plötsligt moderata valsedlar ovanpå en del andra partiers! Men det är uppenbart att det krävs bättre utbildning. Detta är ju något som MÅSTE fungera i en demokrati.

Jag ser en notis om att omkring 39.000 medborgare i de 27 EU-länderna förra året dog i svinfluensa. De Europeiska sjukvårdsorganen har samlats till krismöte. Extraordinära åtgärder ska införas. Bland annat kommer alla att tvingas använda munskydd på offentlig plats. Alla Europeer ska vaccineras omedelbart. EU:s ansvarig myndigheter visar en föredömlig handlingskraft.

Nä, jag ljuger. Det är inte svininfluensan som förra året krävde 39.000 liv. Det var bara biltrafiken!

Joggingrapport: Det blev äntligen dags för en joggingrunda i går på kvällen. Och jag hann bara springa knappt fem meter innan jag insåg att tidsmässigt skulle det inte bli någon rekordrunda. Varför jag var trög i benen i dag vet jag faktiskt inte. Jag hade inte sysselsatt mig med så mycket ansträngande. Nu kan jag dock skylla tiden 31,40 på annat också. Mobilen ringde mitt i en uppförsbacke. Susanne (Kimmys assistent) gissade direkt på att jag var ute och joggade. Jag antar att mitt flåsande var ganska tydligt. Nu fick jag gå en bit medan vi diskuterade morgondagen. Nog för att jag har ganska bra flås, men inte tillräckligt för att prata i mobilen samtidigt som jag springer. Jag vill ju att den som befinner sig i andra änden ska begripa någonting.

En annan sysselsättning jag hade under gårdagen var mindre lustfylld (det är faktiskt ganska lustfyllt att springa en runda i skogen). Jag tömde golvbrunnen i tvättrummet. Och det är inte någon liten modern modell, utan på 30-talet gjorde man rejäla doningar... Det luktar INTE gott. Jag kunde fortfarande, på morgonen efter, trots jogging, dusch och sömn känna den mindre angenäma doften i näsan. Troligen främst rent psykologiskt, men det stank inte bättre för det. Gjorde man det oftare kanske stanken hade varit mindre, men å andra sidan får man alltså stå ut oftare då.

Slutligen noterar jag att den tekniska utvecklingen skördar sina offer. Tillverkningen av Kodachromefilm ska upphöra. Kodachromefilmen, som introducerades 1935 har sedan dess ansetts vara den bästa positiva färgfilmen (diafilm alltså). Men på senare tid har det bara funnits ett enda laboratorium i hela världen (i USA) som framkallat filmen. Och nu är det ohjälpligt slut.

Inga kommentarer: