tisdag 23 juni 2009

Klädpolis som klädpolis

Frankrikes flagga
De flesta av oss är väl ganska förfärade över det tvång för kvinnor att bära mer eller mindre heltäckande kläder (burka t.ex.) som gäller på sina håll i världen. Men, är det så mycket bättre att som Frankrikes president Nicolas Sarkozy föreslår, att förbjuda klädseln. Var är demokratin om du inte får gå klädd som du vill? Var går gränsen? Burka? Katolska nunnors ansiktsduk? Palestinaschal? En långt neddragen toppaluva. Nicolas Sarkozys islamskräck är sjuk. Naturligtvis ska vi alla ha rätt att klä oss som vi vill, utan att någon annan lägger sig i mitt klädval. Varken någon iman, påve eller president. Men, även de kläder vi alla i vår kultur normalt bär bygger ju på en kultur som säger att du visar inte tuttarna, rumpan, snoppen osv offentligt för andra. Vår kultur är OK, men inte att man inte visar ansiktet offentligt för någon annan? För några hundra år sedan fick kvinnor inte visa ankeln, idag visar dom springan där bak. Låt var och en klä sig som den vill, utan inblandning från kyrka, moské eller president!

I Italien har det hållits kommunalval. Ett val som blev en motgång för premiärminister Silvio "machomannen" Berlusconi och hans högerinriktade Folkets frihetsparti. Framåt gick koalitionspartnern ännu längre ut på högerkanten, Lega Nord och Vänsteroppositionen. En folkomröstning om att ge de större partierna mer makt på bekostnad av de mindre ogiltigförklarades pga för lågt valdeltagande, 23%. Man kan enkelt uttrycka det som att italienarna var ointresserade. Detta var väl t.ex. sämre valdeltagande än i EU-valet. Egentligen borde ett val (t.ex. EU-valet) ogiltigförkaras om mer än hälften av de röstberättigade struntar i valet!

Och vi fortsätter utomlands. I Israel har försvarsminister Ehud Barak sparkat USA:s president Barack Obama i ändalykten genom att deklarera att man gett klartecken till nya byggen av bostäder i bosättningar på ockuperad palestinsk mark. Det ska byggas 300 bostäder i anslutning till bosättningen Taimon utanför Ramallah. Israel gör som dom själva vill och struntar i internationell opinion, internationella lagar och bundsförvanten USA.

Och sedan måste jag naturligtvis ha med lite statistik. Det är Aftonbladet som i dag presenterar en ny politisk opinionsundersökning. Enligt denna har vinden vänt igen för det Rödgröna blocket som ökar med 1,5% till 48,2% med Moderaterna med stödpartier tappar 3,9% till 40,9%. Den stora förloraren är Moderaterna som tappar 4% till 24% detta medan Folkpartiet (7,6%) och Centern (5,5%) ökar marginellt. För Krisdemokraterna däremot är det just det, kris. Man hamnar återigen under spärren med 3,8%. På den Rödgröna sidan är det främst Miljöpartiet som ökar till 10,5% medan Vänsterpartiet tappar lite (till 5,7%) och Socialdemokraterna ökar motsvarande till 32%. Sverigedemokraterna ökar marginellt och skulle med 4,7% kommit in i Riksdagen. Men det Rödgröna blocket har egen majoritet så dom får ingen vågmästarställning. Piratpartiet ökar marginellt men stannar med 3,9% utanför Riksdagen. Det är främst borgerliga väljare som går till Piratpartiet.

För övrigt har det varit riktigt trevligt väder i dag, och jag har nu sent på eftermiddagen roat mig med mer ogräsplockning i trädgården. Hur f-n kan sån't som man inte vill ha, växa så bra, medan det man vill ha ofta inte blir något alls. Har det något med Lagen om alltings jävlighet att göra?

Inga kommentarer: