lördag 13 juni 2009

NATO - here we come?!

Sverige Alliansfritt?
För några dagar sedan skrev jag vad jag tycker om den svenska smyganslutning till NATO som vår moderata Försvarsminister Sten Tolgfors just nu genomför. I dagarna släpper samma turkiska stridsflyg som normalt släpper bomber över Kurdistan sina bomber över Lappland. Samma amerikanska stridsflyg som bombar bröllopssällskap i Afghanistan bombar nu lämlar i Fjällen under namnet Loyal Arrow. Den svenska Försvarsberedningen, som över partigränserna ska diskutera det svenska försvaret, har inte sammankallats på över ett år. Men det moderatstyrda Försvarsdepartementet fortsätter på den instakade vägen till NATO-anslutning och det slutgiltiga avskaffandet av den svenska alliansfriheten. Ett begrepp som är många år äldre än NATO, och som har varit bra för det svenska folket.

Senaste projektet är att skapa en gemensam flygövervakning för Norden och Baltikum (styrd av NATO) och naturligtvis riktad mot Ryssland. Precis som NATO-övningen i Lappland som har som syfte att markera för Ryssland att NATO har starka intressen i Ishavsområdet. Och alla dessa beslut som är principiellt viktiga genomförs utan debatt.

I dag förs det från Högerhåll och Arbetsgivarhåll en ny gemensam kampanj mot anställningstryggheten i Sverige. Under förevändning att man vill hjälpa ungdomar att få ett jobb vill man göra det lättare att ge dom sparken. Den svenska ungdomsarbetslösheten ligger något högre än i en del andra länder. Och detta måste ju bero på att det är så svårt att ge folk sparken utan anledning. Hade man bara kunnat avskeda som man vill så hade många fler fått jobb (och sedan kunna få sparken). Men, ingenstans ser jag att en förklaring till att ungdomar har svårt att få jobb är att i Sverige jobbar vi så mycket längre. Den verkliga pensionsåldern i Sverige är högre än i andra länder. Men, naturligtvis kan problemen för ungdomar att få jobb inte bero på att det är så många äldre erfarna kvar på arbetsplatserna. SÅ enkel kan lösningen inte vara. Det måste vara för att man inte kan avskeda dom!

Dom säger att vi är inne i en period av global uppvärmning, där jordens medeltemperatur sakta stiger. Årets juni är än så länge den kallaste juni på 50 år! Alla regler har undantag.

Och när vi nu ändå pratar om väder så motsvarar det regnandet som vi fick hela fredagen, i natt och en bra bit in på lördagen vad som normalt faller under hela juni. Någon regnmätare har vi inte (hade, jag satte upp en i dag), men rullebören var helt fylld med vatten i dag på morgonen. Blir det varmt nu kanske det blir bra med jordgubbar, men just nu verkar dom mest regna bort.

I kväll blir det biobesök. Kevin har framfört önskemål om att gå och titta på Änglar och Demoner, så jag har bokat platser till i kväll. Vi får passa på att utnyttja de fribiljetter vi har i SF:S bioklubb.

Inga kommentarer: