tisdag 9 juni 2009

Svensk arbetsmarknad i fritt fall?

Enligt Arbetsförmedlingen har Sverige i dag 219.390 arbetslösa. En ökning med 4.300 sedan förra veckan. Dessa nästan 220.000 arbetslösa har nästan 25.000 lediga jobb att dela på enligt samma källa (en minskning med knappt 1200 sedan förra veckan). Från 8,2 arbetslösa per ledigt jobb har siffran stigit till 8,8 arbetslösa per ledigt jobb - på en vecka. Arbetsförmedlingen räknar i sina prognoser med 539.000 arbetslösa nästa år, det är 11,3% av arbetskraften. Bland ungdomar räknar med med en arbetslöshet på 35%.

Antalet som är beroende av ekonomiskt bistånd fortsätter samtidigt att öka. Under första kvartalet ökade kommunernas utgifter med 13%, vilket är den största ökningen på 9 år. 215.000 hushåll är beroende av stöd, det är 5,6% av alla hushåll.

Arbetsgivarnas propagandeinstitut, Svenskt Näringsliv, räknar med att den svenska ekonomin i år sjunker med 5%. Förra prognosen låg på en minskning med 3%. Det går utför med utförandet.

Men de ekonomiska stimulanserna lyser i det stora med sin frånvaro. Medan USA, Kina, Indien osv satsar enorma belopp på att sparka igång sina ekonomier avvaktar EU i allmänhet och Sverige i synnerhet. Högeralliansen vågar inte använda några pengar av rädsla för att det kommer att krävas nya brandkårsutryckningar för att rädda svenska banker som spekulerat bort sina pengar i snart konkursfärdiga Baltiska stater.

Så jag tycker vi pratar om något roligare. I bladet läser jag om danskan som satt nytt världsrekord! Den svenska kvalitetstidningen Aftonbladet citerar den danska kvalitetstidningen Ekstrabladet som berättar om danskan som under en onanimaraton i Ishøj lyckats med att få 222 orgasmer på 24 timmar. Det innebär enligt mina beräkningar en orgasm var 6,5:e minut. Och då har jag inte räknat någon tid för att kissa, äta, sova eller vila pekfingret. Hur f-n mäter man sån't?

Annars har vi en riktigt lugn och udda dag och kommande natt. Minstingen Kimmy ska sova över på skolan så det kommer att kännas riktigt ordentligt tomt. Jag har önskat hans personliga assistent lycka till inför natten. Enligt SMS har han än så länge haft jättekul. Vi passade på att gå ut och äta på Kinesrestaurang. Och noterade att en av personalen på grannrestaurangen (en pizzeria) var och köpte kinamat...

Slutligen kan vi notera att bortförklarandet av valresultatet nu är i full fart. I stort sett alla partier tolkar resultatet till att det ju gått ganska bra. Enda undantagen är Vänsterpartiet och Junilistan som hur dom än letade inte lyckades hitta något positivt i resultatet. Mona Sahlin verkar tycka att det gick bra - med att göra samma fiasko som förra EU-valet. Allra roligast är nog Stureplanscenterns Fredrik Federley som på sin blogg skriver "Det känns som att det ligger en nytänding och gror alldeles under ytan i partiet." I Stockholm fick Mauderaten och Federleys Centerpartiet 2,7%! Man fick till och med stryk av Feministiskt Initiativ. Det är jättekul med politik!

Inga kommentarer: