söndag 14 januari 2007

Uppladdning inledd

Den 19 maj är det dags för Springtime, ett motionslopp i Helsingborg som jag sprungit alla 26 åren det arrangerats. Och den sviten hade jag inte tänkt bryta i år heller. Jag intalar mig att Springtime på våren i maj och sedan det lokala Skanneloppet i Åstorp på hösten i november gör att jag håller mig vältränad året runt. Fast det är en sanning med modifikation för det kan, tyvärr, bli ganska långa perioder under främst vinter (för kallt, för halt, för...) och under sommaren (för varmt, för...) då jag håller upp med träningen. Men, ska vintern bli som den är just nu så kan jag ju knappast skylla varken på kyla eller halka. Och eftersom dessutom kalaskulan börjar bli onödigt framträdande som ett resultat av dels för lite joggande och dels för mycket chokladkakor är det dags för åtgärd. Alltså var det dags i går för årets första joggingrunda (och det blev nog inga i december heller och knappt i november efter Skanneloppet).

Pga mörkret har jag inte så mycket val på runda om jag inte vill ha ren gatugalopp på Åstorps gator än att springa upp till Tingvalla och elljusspåret där och så hem igen. Rundan blir ca 5,5 km lång. Nackdelen är att om man ska springa i skogen så innebär det att man ska springa upp för åssluttningen. De första knappa 2 kilometrarna är asfalt och inte så farligt kuperat, men de följande knappa 2 kilometrarna elljusspår i skogen går antingen uppåt eller neråt och sedan som sagt knappa 2 kilometer hem igen. Som vanligt efter lång periods uppehåll känns det ganska tungt - allra helst i början på rundan. Hur som helst lyckades jag hålla mig springande hela rundan (tid 33.30) och det är godkänt för en godismissbrukande 54-åring.

Tidningen Fokus berättar i sitt senaste nummer om boken Who owns the world - the hidden facts about landownership skriven av britten Kevin Cahill. Av boken framgår att 26 personer äger en femtedel av jordens yta! Och det är i stort sett bara blåblodiga gubbar, som ärvt det hela av andra som ärvt det hela som i sin tur lagt beslag på det. Tio-i-topp listan består av Drottning Elizabeth II, Kung Abdullah av Saudiarabien, Påve Benedictus XVI, Kung Bhumibol i Thailand, Kung Mohammed VI i Marocko, Sultan Qaboos i Oman, Kung Gyanendra i Nepal, Kung Abdullah II i Jordanien, Sheik Zaid i Abu Dhabi och Kung Wangchuck i Bhutan. Spännande lista som väl också kan läggas till vår lista över bevis på att världen inte saknar resurser, men vi har fördelat dessa totalt fel.

Med jämna mellanrum blossar det upp konflikter om olje- och gasleveranser från Ryssland till de gamla forna sovjetrepublikerna. Ryssarna vill ha mer betalt, de gamla vännerna vägrar betala mer och ryssarna stänger av leveranserna. Det hela bottnar i att Ryssland erbjudit leveranser av energi till låga vänskapspriser till sina forna vänner som en muta för att dom skulle fortsätta vara vänner. Allt eftersom dessa forna sovjetrepubliker lossat sina band till Ryssland och dragit sig västerut tycker inte ryssarna att dom ska fortsätta sälja olja och gas till subventionerade vänskapspriser utan länderna får istället betala världsmarknadspris. Och det skapar naturligtvis problem. Allra helst för de länder som sålt vidare en el av oljan till världsmarknadspris med god förtjänst. Och ryssarna sitter med skägget i brevlådan när det inte lönade sig med mutor.

Åsså stormar det igen!

Inga kommentarer: