fredag 26 januari 2007

Pengar stinker

Sverige fortsätter att liberalisera reglerna för vapenexport. Av den restriktivitet som en gång i tiden fanns återstår snart ingenting. Sverige är i dag världens 8:e största vapenexportör - villig att sälja till i stort sett vem som helst som är villig att betala. Och den utvecklingen har haft stöd av båda sidor på den politiska kartan. Oppositionen har bara kommit från Miljöpartiet, Vänsterpartiet, enstaka socialdemokrater, och nu senast Folkpartiets Birgitta Ohlsson som reagerat på att Sverige bland annat säljer till Förenade Arabemiraten - ganska långt från demokratiska värderingar. Kan man hoppas att socialdemokratin i opposition kan kunna skaffa sig lite humanare synpunkter?

Observera att detta är tredje gången på tre dagar som Folkpartiet distanserar sig från Högeralliansen. Börjar man få panik och är rädda för att sjunka under 4%-spärren när Moderaterna äter upp sina kollegor. Rädda det som räddas går! Fast jag tror att det är ett hopplöst projekt så länge Lars "I Spy" Leijonborg sitter i toppen.

En av huvudarrangörerna av det kommande boxningsspektaklet i Göteborg är Wally Munteanu. Wally är stämd av ekobrottsmyndigheten för grova skattebrott, bland annat momsfusk på 7 miljoner, bokföringsbrott osv. Inte ens när man för första gången ska försöka visa att proffsboxningen är en seriös verksamhet så klarar man av detta. Håll proffsboxningen borta från den seriös idrotten. Den är bara skumraskbusiness och inte seriös idrott!

Jag fick konsumenttidningen Råd & Rön i brevlådan i dag. I den finns bland annat en artikel om den reklamflod som översköljer oss. Reklamen finns inte bara i annonser utan smygs på oss på ofta försmädliga sätt. Produktplacering i filmer är en ofta viktig del av finansieringen av filmer. Det är ingen slump att hjälten kör en viss bil, använder en viss mobiltelefon osv. Reklam på nätet är inte bara reklambanners, popupp-fönster och sådan tydlig reklam. Sökmotorerna säljer länkar på valda sökord, det finns personer som får betalt för att i sina bloggar skriva positivt om varor och företeelser. Andra får betalt för att i chattar och på annat sätt skriva positivt om produkter. Reklam är något vi får stå ut med, och i viss mån är den inte bara ett nödvändigt ont, utan nödvändig och positiv. MEN, ett krav är att du vet att det är reklam, inte att den luras på oss under förevändning att det inte alls är betald reklam. Läser du en webbsida ska du kunna skilja reklamen från det redaktionella utrymmet. Precis som i en tidning. Bojkotta den förljugna reklamen!

På Sven Tyckers huvudsajt finns ett antal reklambanners. För en del av dessa får jag betalt om ni klickar på den, andra om ni handlar och andra har jag placerat där för att jag sympatiserar med produkten. Men jag tycker det är ett renhetskrav att på det jag får betalt för tydligt framgår att det är reklam. Jag skulle inte heller tänka mig att göra reklam för något som jag inte själv skulle kunna tänka använda. De som i sin bloggtext gör reklam mot betalning är inte värd annat än fullständigt förakt. Själv är jag snart uppe i 500 kronor i inkomst på mina banners, det har bara tagit några år.....

Inga kommentarer: