lördag 27 januari 2007

Centraliseringsivern fortsätter

Ansvarskommittén är på gång att till kommunminister Mats Odell föreslå att de svenska länen minskas ned till ca 8 regioner. Själv har jag svårt att förstå att vi ska ytterligare centralisera den svenska organisationen. Som det ser ut i det som det ryktas om så ska Skåne t.ex. slås ihop med delar av Halland, Småland och Blekinge till en Region Södra Götaland. De argument jag sett för en dylik minskning av regioner i landet har inte övertygat mig. Inte än i varje fall. Men de kommande förslagen verkar förankrade inom stora delar av Högeralliansregeringen, så det blir nog genomtrumfat innan nästa val.

De totala aktieutdelningarna på Stockholmsbörsen slår nya rekord. Totalt beräknas ca 250 miljarder delas ut till aktieägarna. Det är så stora utdelningar som drivits igenom av en del kortsiktiga spekulanter att många som vill investera långsiktigt har reagerat. En del hävdar att utdelningarna har passerat gränsen för vad som är nyttigt för en del företag. Jag såg en beräkning som hävdade att om man tog halva årets utdelning så räckte dom pengarna till att höja lönerna med 10% för den 3/4 av de anställda som hade lägst lön. Och eftersom skatten på lönerna är högre än på kapitalinkomsterna så skulle staten i så fall få så mycket högre inkomster att det skulle räcka till att höja lönerna inom den offentliga sektorn på samma sätt.

Springtimerapport 2007: Vinterväglaget har satt ett tillfälligt stopp för min uppladdning inför Springtime. Skånsk vinter innebär ofta en blandning av tö och frysning. Det innebär att när första snön faller är det plusgrader på marken vilket gör att den första snön töar direkt, efter någon timme blir det så mycket att det inte hinner töa bort och sedan fryser det till och skapar ett underlag som är livsfarligt. Det är helt enkelt glashalt under snön. Det finns säkert de som joggar på det underlaget, men dit hör inte jag. Det blir paus tills det töat bort eller i varje fall saltats/sandats tillräckligt så att man kan ta sig fram utan skridskor.

För övrigt har jag under eftermiddagen varit och tittat på den andra Göta Kanalfilmen. Även om den inte var så dålig att den förtjänade den begravningsannons som HD:s recension resulterade i så inte var det någon höjdare. Skämten var ganska förväntade och karikatyrerna lite för uppenbara. Vi låter det vara med det tror jag faktiskt.

Inga kommentarer: