torsdag 18 januari 2007

Försäkringskassan på fel spår

En av Försäkringskassans länsdirektörer har fått sparken. Det är Åke Ljusberg i Jämtland som efter tre år som direktör för Jämtlandskassan nu fått silkessnöret av Försäkringskasssans generaldirektör Curt Malmborg och produktionsdirektör Maivor Isaksson. Skälet är att han höjde personalens löner för mycket. Lönerna i Jämtland låg 1500-4000 kronor under genomsnittet så han höjde allas löner med 500 kronor i månaden. Och det skulle han alltså inte ha gjort. Spark i ändan ut! Ett av Försäkringskassans huvudmål just nu är att bli en arbetsgivare i toppklass. När Åke Ljusberg tog över som direktör i Jämtland låg kassan där i den absoluta botten av kassorna. I dag tillhör man toppskiktet bland kassorna. Men det räknas inte - morsning och goodbye är det som gäller. Direktörer för länskassor som fört sina kassor från det absoluta toppskiktet till det absoluta bottenskiktet sitter däremot säkert på sina stolar! Som sagt innan, ska man uppnå målet att ha en personal som tycker att arbetsgivaren är i toppklass så gäller nog att byta ut personalen. Och det är kanske där man börjat, fast jag tycker man inledde i fel hörna.

De stora besparingar som Försäkringskassan nu ska göra ska, enligt generaldirektör Curt Malmborg, inte behöva märkas av allmänheten. Det första beslutet om nedprioriteringar som bestämts är tydligen att Försäkringskassan inte längre ska ställa upp på externa informationer (eller arrangera egna gruppinformationer). För oss som jobbar med föräldraförsäkringen innebär detta att vi nu inte längre får bjuda in de blivande föräldrarna till information om försäkringens regler. De informationsträffar som hålls numera, varje eller varannan vecka, är i allmänhet fulltecknade och mycket populära. Ni är fel ute kan jag berätta kära Curt och Maivor!

Nu får det vara slut på tragglande om konkursboet Försäkringskassan utan jag tänkte berätta något roligt istället. Mobiloperatören 3 gjorde under 2006 en förlust på 2,5 miljarder. Detta på en omsättning av 3,1 miljarder. Vad är det som är så bra med det undrar ni? Jo, varje krona som Tre:s kunder spenderar är 80% en ren subvention från ägarna. Kul för Tre:s kunder!

Åsså regnar det... Fast jag minns att det var en dag för en tid sedan då det inte kom regn. Jag kan inte minnas vilken dag det var, men...

Inga kommentarer: