måndag 29 januari 2007

Fram med batongen i skolan

Batongminister Jan "skoltalibanen" Björklund ska nu lägga fram förslag som skall göra det möjligt att lämna skriftliga omdömen (dvs en form av betyg) från ettan i skolan. Det ska vara fullt möjligt att använda den vanliga betygsskalan redan från ettan. Jag förstår inte varför man inte slår till med från nollan direkt. Även mammor och pappar till de riktigt små telningar måste väl få veta hur det går för deras ättlingar? För en gångs skull instämmer jag till fullo i båda lärarfackens åsikt. Ett skriftligt godkänd/icke godkänd, eller ännu värre med ännu fler steg säger inte ett dugg. Ett uppföljningssamtal där man kan viderutveckla, ställa frågor osv är naturligtvis det bästa sättet. Inte stämpla dom små redan från första klass med att du är inte godkänd. Man kan dessutom undra hur man ska kunna bli godkänd eller icke godkänd eftersom det egentligen inte finns några mål uppsatta när dom är så små. Barn utvecklas mycket olika och måste få en chans att utvecklas i sin egen takt. Men inte när batongminister Björklund får regera! Jan får icke godkänt!

I en intern rapport från kärnkraftverket i Forsmark riktas skarp kritik mot säkerheten. Rapporten är från oktober, men har hemlighållits. Det var Forsmark 1 som i somras fick snabbstoppas. Enligt kärnkraftverkets fd konstruktionschef Lars-Olov Höglund var detta den allvarligaste händelsen sedan Tjernobyl. Det var ytterst nära en härdsmälta. "Anledningen till att det inte blev härdsmälta var att de hade tur med yttre nätet, att två dieseldrivna reservkraftsgenerator klarade sig" säger en representant för SKI i dag. När man gjorde en nykterhetskontroll nyligen på Forsmark testades 25 personer av dessa var 3 så alkoholpåverkade att dom fick skickas hem. Under förra året inträffade 22 olycksfall och 68 olyckstillbud varav flera beskrivs som potentiella dödsolyckor berättas det i den hemlighållna rapporten. Kärnkraften - en säker energikälla?

Jag ser förresten att reaktor 1 i Ringhals i dag fick stoppas pga ett okänt fel.

Springtimerapport 2007: Det blev till slut en runda i går på kvällen. Ingen is och halka på gator och trottoarer, men när jag kom upp i skogen på elljusspåret så låg snön huvudsakligen kvar på de högre belägna sträckorna. Och det innebar också att den is som skapats av tilltrampad snö låg kvar... Det var alltså riktigt halt på sina ställen. Säkraste var att springa utanför spåret i löven. Men det gjorde det istället ojämnt och tungt att springa. Och därmed gick det nog också ganska sakta. I varje fall kunde jag sträcka ut ganska bra på hemvägen. Men tiden 33.05 var alltså klart sämre än förra gången. Det får skyllas på halkan i skogen och att det dröjt en vecka nu sedan förra gången.

Inga kommentarer: