fredag 19 januari 2007

Försäkringskassan slår till igen

Försäkringskassans intensiva arbete för uppnå sitt mål att bli en arbetsgivare av absolut toppklass fortsätter Resultatet mäts i något som heter NMI (Nöjd Medarbetare Index) och det är meningen att personalen under de kommande månaderna ska gemensamt diskutera olika frågor inom de områden som vi ligger sämst till i. För Skånekassan har man i går gjort en stor insats för att få en nöjdare personal. Vårt Fack (ST) lade ut information om läget (inget kontroversiellt) på det regionala Intranätet. Efter någon timme hade arbetsgivaren plockat bort alla information från både ST och SACO-avdelningen. Bra gjort, där steg NMI-siffrorna nog med 1 steg. Eller...?

I dag har all Försäkringskassans personal samlats för information under en och en halv timme i Helsingborg. Det handlade naturligtvis om de nedskärningar av personalen som är på gång, men där det drar ut på tiden med att fastställa kretsar och exakt antal. Så mycket nytt framgick inte mer än att ingen vet något och att väldigt få begriper något. Nedskärningen beror på tre saker. Dels ska kassan betala av för investeringar som gjorts för att rationalisera arbetet (det råder starkt delade meningar om investeringarna har rationaliserat så mycket, eller ens något). Dels bestämde högeralliansregeringen i sista stund att stryka 270 miljoner i Försäkringskassans budget för att få debet och kredit att gå ihop. Någon förklaring till vad som gjorde att just FK drabbades av strykningen har inte sagts. Ansvarig minister, Cristina Husmark Pehrsson, har vad jag vet inte sagt ett knyst. Antagligen visste hon inte ens om strykningen som väl gjordes av någon samordningstjänsteman från det nya arbetarepartiet. Ett tredje skäl till indragningarna är att 300 miljoner ska sättas av för investeringar och kostnader för ännu en omorganisation. En omorgansation som nog inte så många begriper vad den ska tjäna till. Den kommer snarare att innebära försämringar - men kostar pengar kommer den att göra.

Det man har att se fram emot är att klamra sig fast så länge som möjligt, sedan har man 1 år med lön (uppsägningstid + tid från Trygghetsstiftelsen) och sedan A-kassa i 450 dagar (små barn ni vet).

Sedan kan jag inte låta bli att bryta ett löfte jag gjort. Men jag klarade det nästan... Jag lovade för nästan två veckor sedan att inte nämna Linda Rosing på två veckor. Men jag kan inte hålla löftet längre. I dagens AB berättas att stackars Linda av misstag råkade visa ena tutten i samband med en lanseringsfest för nya numret av FHM (där Linda ju tjänar ihop till brödfödan som utvik). Är det någon, jag upprepar, någon, som tror att det var ett misstag? FHM och Linda fick precis vad man ville, AB nappade på betet och så fick FHM ut i media helt gratis att nu är nya numret med Lindas utvik ute i handeln. Hur kunde ni gå på den finten Aftonbladet? Och själv halkade jag in på exakt samma bananskal!

Jag noterar att Oskarshamn fått klartecken till att starta kärnkraftsaggregat 1. Detta har stått stilla sedan i augusti. Bara på tal om billig, säker och tillförlitlig energi.

1 kommentar:

Anonym sa...

Du har helt rätt den officiella linjen är bättre kundservice och kundfokus för Försäkrignskassans för att få "nöjdare" kunder. Den "gömda agendan" är att skära kostnader läs sparka folk. Om FK vill ha bättre anseende hos sina kunder så går det inte att bara prata om nerskärningar och fuskkontroler. Det som kom ut i media om 500 kr mer till dom anställda förstör mer än 10 marknadskampanjer eller ny grafisk profil.