torsdag 4 januari 2007

Sätt åt dom lata dagdrönarna

Bortskämda egoistiska miljardärer är något jag älskar att hacka på. Kanske ska jag därför påpeka att de amerikanska miljardärerna är generösare än någonsin. Det har blivit trendigt att skänka pengar till olika stiftelser eller välgörande ändamål. Och inte bara i USA utan även på många andra håll i världen. I varje fall påstår den amerikanska nättidningen Slate detta. Bill Gates är en stor bidragsgivare. Men leder gör multimiljardären Warren Buffet. Och det är inte bara amerikanska miljardärer som skänker bort stora delar av sin inkomst/förmögenhet. Även en del ryska, indiska osv miljardärer har upptäckt att dom inte blir lyckligare av alla pengarna. De svenska knösusarna däremot kan betecknas som i allmänhet ganska snåla, även om det naturligtvis finns undantag. Detta får väl betecknas som i huvudsak positiva nyheter.

Den folkpartistiska riksdagskvinnan Barbro Westerholm har skrivit ett debattinlägg där hon tycker att socialförsäkringen behöver reformeras. Sedan handlar hela inlägget om sjukförsäkringen. Men det är ju bara en mycket liten del av socialförsäkringen! Och när det gäller sjukförsäkringen så handlar det om större krav på samhället och på de sjuka samt att angripa fusket. Men inget om krav på arbetsgivarna? För sanningen är den att om arbetsgivarna var mer flexibla istället för att dom i många fall kräver "jobba 120% eller gå hem". Visst finns det många som i dag går sjukskrivna (eller har förtidspension, dvs sjukersättning) som skulle kunna jobba. Men problemet är inte att alla dessa inte vill jobba, utan problemet är att ingen arbetsgivare vill ge dom ett jobb eftersom dom ju inte kan jobba fullt ut hela tiden. Problemet är inte bortskämda sjukskrivna, problemet är bortskämda arbetsgivare. Men det talar naturligtvis inte en folkpartistisk politiker om.

Det kan löna sig att misslyckas också. Bob Nardelli har fått motsvarande 1,5 miljarder i avgångsvederlag för att lämna jobbet som VD för företaget Home Depot. Inte illa pinkat när arbetsgivaren är missnöjd. Undrar om han skänker pengarna till välgörande ändamål?

Högeralliansens korståg mot alla lata djävlar som väljer att bli arbetslösa och sjuka fortsätter. Enligt en promemoria från Näringsdepartementet förbereds ytterligare försämringar av A-kassan. Dessa ska gälla från 1 juli. Sätt åt dom bara! En enkel fråga, är det inte lika bra att avskaffa A-kassan när ni ändå är igång?

FN:s nya generalsekreterare gjorde bort sig redan första dagen på jobbet. Han vägrade då att fördöma avrättningen (av allt fler civiliserade människor kallat lynchning) av Saddam Hussein. Trots att FN:s officiella policy är att dödsstraff inte är en värdig form av bestraffning tyckte Ban Ki-Moon att det är väl upp till vart och ett land hur dom ville göra. Skamligt!

Slutligen noterar jag att i går saknade Fadde sin Linda så fasligt att han gick ut i media med ett öppet brev till sin älskling. I dag berättas att Linda är helt slut och har inställt allt arbete och gått under jorden. I morgon är allt så bra så bra mellan alla. Det mest skamliga är att vi bryr oss. Jag skäms för att jag själv orkar läsa och skriva... Men, det är ju trots allt lite kittlande, eller?

Inga kommentarer: