torsdag 25 januari 2007

Mer eller mindre välförtjänt semester

Från Försäkringskassans högsta ort rapporteras att generaldirektör Curt Malmborg besökt Försäkringskassan i Jämtland i syfte att lugna ner de upprörda känslorna efter produktionsdirektör Maivor Isakssons spark i rumpan på länsdirektören Åke Ljusberg. Och även efter hennes uttalanden om att lönerna i Jämtland gott kan vara lägre än i övriga landet eftersom man bor så billigt där. Ett av de bättre förslagen som dök upp under mötet var att flytta stora delar av huvudkontoret i Stockholm till Jämtland, då kunde man ju spara stora summor på lönekostnaden. Det berättas att Curt Malmborg tog avstånd från Maivor Isakssons korkade idéer om löner, men gav henne stöd i det lika korkade beslutet att sparka länsdirektören. Det berättas också att Maivor Isaksson just nu är på ett par veckors semester. Mitt förslag är att hon förlänger denna på obestämd tid. Hon har skadat Försäkringskassan mer än Åke Ljusberg har gjort. Mycket mer!

Själv har jag tyvärr ägnat en stor del av dagen åt att lära mig ett nytt sätt att föra vår tidsrapportering. Vi ska i efterhand rapportera in allt vi gör in till varje kvart. Och ett nytt program för detta har införts från årsskiftet. Från denna veckan går det att använda och nu gäller det att sätta sig in i programmet och att rekapitulera vad man gjort de sista veckorna. Det har gått åt ett antal timmar som kunde använts till att betala ut ersättning till de som väntar på sina pengar. Men det är ju bättre att ge byråkraterna bättre underlag för sina beräkningar. Att vi bytt tidsredovisningsprogram är inte för att göra det lättare utan för att göra det mer detaljerat.

För ett par dagar sedan undrade jag om man har rätt att av ideologiska skäl tacka nej (vägra) att ta vissa jobb. En typ av jobb som jag helt klart skulle vägra befatta mig med är telefonförsäljare. Min undran blev aktualiserad i går när jag hörde på radion om Naturex (som ägs av ICC Scandinavia). Naturex och närstående bolag har ådragit sig nästan 500 anmälningar till Konsumentverket under senare år. Deras telefonförsäljare har klart överskridit sina rättigheter. Det har också visat sig att man manipulerat band med telefonsamtal som lämnats till Stockholms Tingsrätt. Man har helt enkelt klippt i banden som lämnats till Tingsrätten i syfte att bevisa att kunderna verkligen tackat ja till köp. Konsumentombudsmannen Håkan Sandesjö kallar affärsidén för bondfångeri. Har jag rätt att vägra ta jobb av den här sorten som sysslar med denna typ av verksamhet?

Ett annat inslag jag hörde på radion i går handlade om de israeliska bosättningarna på ockuperad palestinsk mark. Det har visat sig att den israeliska statens turistbyrå hjälper till att sälja bostäder i illegala israeliska bosättningar som ligger i Palestina. De israeliska bosättningar på mark som ockuperats är olagliga enligt i stort sett en samstämmig omvärld. Det är egentligen bara Israel som anser att man i kraft av militär styrka har rätt att konfiskera (eller ibland köpa) mark i andra länder för att flytta dit sin egen befolkning.

Inga kommentarer: