söndag 24 april 2022

Vinnare

» Och förlorare.

- "Nivån på märket är svår att smälta. Den är högre än förra gången för drygt tre år sedan då Sverige befann sig i en högkonjunktur. Idag är Sverige mitt i en pågående global pandemi där tiotusentals företag kämpar för sin överlevnad och framtiden är oviss. Det kommer att bli extremt svårt för många företag att klara av denna kostnadsökning".

Så löd kommentaren från Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl till den uppgörelse mellan arbetsgivare och fackförbund som skrevs på i november 2020 och som skulle ge 5,4% i löneökningar under de 29 månader som överenskommelsen gällde. Till 31 mars 2023. Det motsvarar en löneökning på 2,2% per år. Jag förstår att man från arbetsgivarens sida är oroliga över de stora löneökningarna. Hur ska företagen klara av dessa enorma lönelyft?

Girighetens ansikte
Fast det blev tydligen lite slantar över trots allt. Aftonbladet och journalisten Andreas Cervenkas granskning av ersättningarna till ledningarna i de 25 största börsbolagen visar att deras ersättning under 2021 ökade med lite mer än 2,2%. Skogsbolaget Stora Ensos vd Annica Bresky fick sin ersättning höjd med 89% till 28 miljoner. Sandviks vd Stefan Widing gick +55%. Allra bäst gick det för Martin Carlesund på Evolution Gaming som gick 456% upp till 79,6 miljoner. Erikssons Börje Ekholm ligger faktiskt på den undre halvan, han fick bara 6% upp till 72 miljoner. Men å andra sidan så var där ju en liten skandal med mutor som betalats till terrororganisationen IS. Det kan bli dyrt för Ericsson! Vi kan förstå att man på stämman inte ville ge ledningen ansvarsfrihet. Fast misskötseln var inte så illa att dom miste jobbet. Dom får fortsätta med mörkläggningen. Den största skandalen var ju inte att man betalt mutor till en terrororganisation utan snarast att man försökt mörklägga det hela och inte berätta trots att man kommit på det.

Som en jämförelse så har Sveriges högsta beslutsfattare, statsministern, i år en ersättning på 184.000 kronor i månaden, dvs 2,2 miljoner. De av vd:arna på den aktuella listan, alltså de 25 största bolagen, som ligger allra lägst har ungefär 10 gånger så mycket som statsministern.

Man kan göra en jämförelse även på annat sätt. Så tjänar t.ex. Volvos vd Martin Lundstedt 49,3 miljoner. Den stackaren fick bara ett lyft på 12% under 2021. Det motsvarar lönen för 87 genomsnittliga anställda på Volvo. Räknar man på det här sättet så ökar skillnaden mellan ledningen och de vanliga anställda för varje år som går. Vi förstår att man från Svenskt Näringsliv har svårt för att få ekvationen att gå ihop med de enorma lönelyften på 2,2% till de som jobbar ihop deras pengar. Ska man höja vanliga löner med dessa enorma belopp så blir det ju inget kvar att ge till vd:n i bonus!

Läs:
Stora lönelyft för börscheferna – Volvos vd tjänar 87 gånger mer än en arbetare. - Aftonbladet

Inga kommentarer: