onsdag 27 april 2022

Säg Nej till NATO

» Ändra inte 200 framgångsrika år.

Jag hade tänkt skriva en lång utläggning med argument till varför vi inte ska söka medlemskap i NATO. Men har kommit fram till att det räcker med några korta rader.

Säg Nej till NATO
Sverige har valt den Alliansfria vägen under 200 år. Ett val som varit framgångsrikt. Det har tvingat fram diskutabla beslut, men vi har samtidigt kunnat hålla oss utanför och i och med det bli en tillflyktsort och medlare. Denna 200-åriga historia vill alltså politiker som alltid velat avskaffa den svenska alliansfriheten passa på att bryta för en tillfällig händelse. Man vill helt enkelt passa på när man under en kort period har lyckats få stöd.

Mitt största argument emot en anslutning är att det skulle innebära ett brott mot en 200 år gammal framgångsrik historia. Vi är inte ensamma som alliansfria. Finland, Österrike, Schweiz, Irland hör också hit. Det är Finland och Sverige som är på väg att bryta denna politik.

Vi blir indoktrinerade till att tro att Sverige blir nästa land som angrips av Ryssland. Men, verkligheten är den att Ryssland har inte gjort sig kända för att angripa stater utanför det man själv ser som deras maktsfär. Under Sovjettiden var länderna i Warszawapakten inlemmade som en buffert mot NATO (och därmed USA). Dessa stater var klart hotade om dom inte lydde. Sedan Sovjetunionen fallit samman är det istället de tidigare Sovjetrepublikerna som övertagit den rollen. Dom är Rysslands buffert mot NATO (och därmed USA). Dessa stater är hotade om dom inte lyder.

Men, Sverige ingår inte i denna buffert!

Det är snarast så att risken för att Sverige ska bli indraget i en konflikt blir stor först om det blir en stor utökad konflikt mellan Ryssland och hela NATO. Skulle detta inträffa är risken för att Sverige blir indragna i en sådan väpnad konflikt större om vi är medlemmar av NATO än om vi står utanför. Som medlemmar i NATO ses vi som ett hot. Står vi utanför är man nog från Kreml i huvudsak glada för att slippa bekymra sig om Sverige också. Vi blir inte en utpost för NATO:s aggression (som Ryssland alltså ser det - jag ser det inte så!)

Risken för Sverige ÖKAR i och med ett medlemskap i NATO. Det finns ingen risk för en enskild attack mot just Sverige. Risken finns bara om det blir en stor utvecklad konflikt och då är den störst om vi är medlemmar och ses som ett direkt hot.

Låt inte NATO-älskarna driva igenom ett beslut för en tillfällig situation. Det är en 200 år gammal politik som ska ändras helt plötsligt. Tänk efter - före. Flera gånger!

Läs:
Förhastade beslut om Nato kan bli fatala. - Svenska Dagbladet
Svenskt Natomedlemskap kräver folkomröstning. - Dagens Nyheter
Starkt motstånd mot Nato bland ledande socialdemokrater. - Helsingborgs Dagblad
V: Nato riskerar att dra in Sverige i konflikter. - Svenska Dagbladet
M: Skynda på den svenska Natoprocessen. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: