lördag 2 april 2022

Amazon och Facket

» Bojkotta Amazon.

I den amerikanska delstaten New York har de anställda lyckats få bilda en fackförening på Amazon. Det är inte i USA som i Sverige att det är fritt fram att bilda en fackförening på en arbetsplats. I USA måste en majoritet av de anställda rösta för att det ska få bildas en fackförening. Nu vann Facket omröstningen i New York med röstsiffrorna 2.654 personer mot 2.131 röster trots att arbetsgivaren kraftigt motarbetade initiativet.

Det är den första delstaten i USA där man lyckats med detta. Amazon har varit kraftiga motståndare till fackföreningar runt hela världen. Man gör vad man kan för att förhindra och motarbeta. Grundaren till facket på Amazon i New York tackar dock Amazon-grundaren mångmiljardären Jeff Bezos för att man lyckades värva tillräckligt många medlemmar.

- "Vi vill tacka Jeff Bezos för att han åkte till rymden, för när han var där uppe värvade vi folk" säger initiativtagaren Christian Smalls.

Amazon är dock besvikna över resultatet och överväger att överklaga beslutet. Amazon hävdar att ett fackförbund skulle förstöra företagets direkta relation med de anställda, och detta utan garantier för att anställda får bättre löner eller anställningstrygghet. Amazon hävdar bland annat att myndigheten National Labor Relations Board (NLRB), som har till uppgift att skydda anställdas rätt att gå samman, har haft ”olämpligt och otillbörligt inflytande”.

Smalls som drog igång arbetet med att bilda en fackförening inledde arbetet sedan han 2020 fått sparken från Amazon efter att han hade dragit igång protester på arbetsplatsen och krävt att de anställda skulle få skyddsutrustning mot Covid-19.

Jag tycker att vi alla enas om att fortsätta vägra befatta oss med Amazon så länge man fortsätter att behandla sin personal som livegna slavar utan rättigheter.

Bojkotta Amazon

BOJKOTTA AMAZON!

Läs:
Amazon-arbetare bildar fackförening. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: