torsdag 14 april 2022

Halvera priserna i kollektivtrafiken

» För planetens skull.

Jag nämnde ju FN:s miljörapport från IPCC igår. Man har där gjort klart att det krävs att det händer något omedelbart om vi ska kunna uppnå de mål vi satt upp. Inte om 10, 20, 30 år. NU! Fast det verkar inte politiker och näringsliv bry sig om. Och det verkar inte heller vi vanliga medborgare bry oss om.

Vi föredrar att fortsätta som tidigare. Någon annan får göra något. Det kan ju inte beröra mig själv? Det kvittar vad just jag gör, eller vad just vårt land gör. Problemet är att ALLA resonerar på samma sätt. Det kvittar vad just jag eller mitt land gör! Det vitala är att vi ALLA slutar att resonera på det viset.

Jag blir påmind om detta när jag såg en tidningsartikel som berättade att Sveriges kollektivtrafik idag nästan är till 100 procent icke fossil. 95 procent av alla bussar i den svenska kollektivtrafiken drivs med el eller icke fossila drivmedel. Detta enligt beräkningar som branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik gjort. När det gäller järnvägen är nästan alla banor elektrifierade.

Vad gör då politikerna? Vi satsar miljarder på att göra bensin och diesel billigare. Vi minskar på kraven att blanda in icke-fossila bränslen. Partierna konkurrerar av vem som kan lova störst prissänkning. Vi subventionerar flyget och skattebefriar det. Vi fortsätter att låta priserna för kollektivtrafiken att stiga. Man drar in "icke-lönsamma" linjer. Vi snålar på investeringarna. Vi sparar så gott det går på underhållet. Det är viktigare att marknadsutsätta, privatisera, konkurrensutsätta och upphandla än att inse att kollektivtrafiken är en samhällsnödvändig del av infrastrukturen. Den finns inte för att tjäna pengar, den finns för att vi behöver förflytta oss.

Har vi råd att satsa 10% av alla skattepengar på att kunna skjuta ihjäl en eventuell fiende så har vi råd att satsa lika mycket på att rusta upp vår infrastruktur och satsa pengar på att styra över resandet till sätt som INTE förstör vår planet.

Börja med att omedelbart halvera biljettpriserna i länstrafiken!

Läs:
Sveriges kollektivtrafik nästan 100 procent icke fossil. - Landets Fria Tidning

Sven Tycker varje dag i 25 år

Inga kommentarer: