fredag 8 april 2022

Nyamko Sabuni ger upp

» Och SD får bottennotering.

Så kom då beskedet som många har väntat på. Nyamko Sabuni avgår som ledare för Liberalerna! Hon tar tydligen på sig skulden för Liberalernas usla opinionsläge. Eller tvingas göra det... Hon har verkligen inte ensam ansvar för partiets siffror. Liberalerna har haft sjunkande opinionssiffror under en lång tid, långt innan Nyamko Sabuni tog över rodret.

Nyamko Sabuni
- "Jag är den jag är med styrkor och med brister. I juni 2019 valde partiet hela mig, men hela mig är inte det som nu behövs. Hela mig och diskussionen om hela mig skymmer det som är allra viktigast."

Så lyder Nyamko Sabunis förklaring till sin plötsliga avgång varefter hon inte vill prata mer med media. Medan partiets vice ordförande Johan Pehrson alltså får ta över. I varje fall tillfälligt.

- "Det är en ny uppgift som jag tar på mig med ödmjukhet och energi. Liberalerna är nyckeln till en liberal borgerlig regering och jag står redo att leda Liberalerna genom en historisk valrörelse."

Så lyder Johan Pehrsons förklaring. Hur han nu har tänkt att skapa en "liberal borgerlig regering" som är helt beroende av ett parti (Sverigedemokraterna) som utnämnt liberalismen till sin värsta fiende. Oberoende av om Uffe och Ebba till slut känner sig tvingade att släppa in SD i regeringen eller i regeringskansliet så är man helt beroende av stödet från ett antiliberalt parti.

Lycka till Johan Pehrson!

I dag publicerar Aftonbladet samtidigt sin nya väljarundersökning som görs av Demoskop. Den innehåller en mycket god nyhet. Sverigedemokraterna tappar i stöd för andra månaden i rad. Man är nu nere i siffror som ligger under valresultatet och man får gå bak till 2017 för att hitta lägre siffror. Lägger man sedan till att det parti som tappar allra mest är Kristdemokraterna så blir man ju ännu gladare. Så här ser det ut, med förändringen sedan förra månaden inom parentes.

Socialdemokraterna: 31,5% (-0,9)
Moderaterna: 22,9% (+0,9)
Sverigedemokraterna: 17,0% (-0,5)
Vänsterpartiet: 8,1% (+0,7 %)
Centern: 8,0% (+0,5)
Kristdemokraterna: 5,4% (-1,1)
Miljöpartiet: 3,5% (+0,6)
Liberalerna: 2,4% (+0,2)

Den Brunblå sörjan (M + SD + KD + L) får 47,7% (-0,5) och utan Liberalerna som ju skulle åkt ut 45,3%.
De fyra Rödgröna partierna (S + V + C + MP) får 51,1% (+0,9) och utan Miljöpartiet som ju skulle åkt ut 47,6%.

Det ser alltså ganska mörkt ut för Ulf Kristerssons stora dröm!

Läs:
Senaste kontroverserna kring Sabuni. - Aftonbladet
Sabunis problem inleddes redan när hon valdes. - Svenska Dagbladet
Statsvetare: Nära halva partiet emot sig. - Svenska Dagbladet
Statsvetare: Vinna eller försvinna som gäller för L. - Dagens Nyheter
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni avgår. - Dagens Nyheter
Gapet mellan M och SD vidgas i ny väljarbarometer. - Aftonbladet

Inga kommentarer: