torsdag 21 april 2022

Krisande kärnkraft

» Fast det vill inte kärnkraftslobbyn erkänna.

Jag såg en notis i facktidningen Ny Teknik som berättade att kärnkraften i USA är i kris. Lönsamheten är katastrofal. Det går helt enkelt inte att ta ut ett pris för elen som motsvarar vad det kostar att producera elen med kärnkraft. Hälften av USA:s kärnkraftverk hotas helt enkelt av nedläggning pga bristande lönsamhet.

MIndre än 2.00 år gammal, inte 100.000 år
Att producera elström med kärnkraft är kort sagt dyr elström.

Nu ska skattebetalarna i USA pumpa in motsvarande nästan 60 miljarder kronor i kärnkraftsindustrin för att rädda denna enligt ett beslut av den sittande president Joe Bidens regering.

En intressant fråga är hur mycket kärnkraftsindustrin tvingas sätta av för att ta hand om avfallet från produktionen. Det finns runt om i världen tusentals ton med radioaktivt avfall som någon måste ta hand om. Sverige tillhör de länder som kommit längst när det gäller den planeringen. Runt om i världen finns inga planer på hur slutförvaringen ska ske. Det beslutet skjuter man framför sig.

Det handlar alltså om tonvis med avfall som är livsfarligt i kanske 100.000 år framåt. Det är inte kommande generationer som får ta över ansvaret. Det är kommande civilisationer det handlar om! Hur berättar man för dessa kommande civilisationer att dom inte ska gräva här? Hur får man dessa "varningar" att bevaras i 100.000 år? Hur får man dessa "varningar" att vara förståeliga om 100.000 år?

Våra runstenar är kanske 1.000 år gamla, men inte ens 2.000 år gamla. Pyramiderna är 4.000 år, kanske 5.000 år gamla! Det handlar om att "skriva" en varning som ska finnas kvar och kunna vara förståelig om mer än 50.000 år! Ska man kanske använda någon form av bildspråk? Ska det läsas från höger till vänster eller från vänster till höger. Eller möjligen uppifrån och ner?

Men att med skattepengar subventionera denna energikälla, det ska vi göra! Kärnkraftskramarna blundar och drömmer!

Läs:
Enorm satsning ska rädda USA:s knackiga kärnkraft. - Ny Teknik

Inga kommentarer: