onsdag 13 april 2022

Om satsningar på järnväg

» Om prioriteringar.

Jag såg att Regeringen ska göra en storsatsning på att föra över transporter från bilar till järnväg. Det ska anslås hela 697 miljoner kronor. Visst är det en rejäl satsning? Eller?

Man kan bli förtvivlad
På annat håll såg jag att motorvägssatsningen Förbifart Stockholm skulle få ytterligare 5 miljarder för att täcka ökade kostnader i projektet - för att underlätta biltrafiken i Stockholm.

Hur många miljarder är det som har anslagits för att sänka priserna på bensin och diesel så att bilisterna inte ska drabbas av ökade kostnader pga prisuppgången på olja? För övrigt var visst inte oppositionen (inklusive Vänsterpartiet - jag skäms) nöjda utan ville sänka priserna ännu mer med hjälp av skattepengar. Det var mer än 697 miljoner i varje fall.

Ska vi helt stoppa köpen av bensin, olja och flygbränsle från Ryssland lär priserna på detta öka ytterligare. Så det blir väl ännu mer skattepengar för att hålla priserna nere. Så att bilister kan fortsätta köra som tidigare.

För övrigt ser jag att priserna på biljetter i kollektivtrafiken från 2000 - 2021 har ökat MER än vad bensin- och dieselpriserna har ökat.

Men i varje fall 697 miljoner kronor för att föra över trafik till järnväg. Det ska sägas vara en bråkdel av de subventioner som flyget får.

Jag gissar att ni alla såg att FN:s miljörapport från IPCC meddelat att läget är akut om vi ska lyckas hålla den globala uppvärmningen under kontroll. Det är NU det måste hända, inte om 10, 20, 30 år. NU!

Inga kommentarer: