söndag 10 april 2022

Mer om skatteparadiset Sverige

» För vissa alltså.

Av någon anledning fylls mitt Facebookflöde av inlägg från allt från lobbyorganisationen Skattebetalarna till olika partier inom den Brunblå sörjan och deras företrädare. Jag vet faktiskt inte riktigt varför. Det kan ju inte vara så att Facebooks berömda logaritmer har läst av vad jag själv skriver och tyckt att det här är passande ämnen för mig. Jag tror snarast att det beror på att jag regelbundet har besvarat dumheterna, ganska ofta faktiskt. Att läsa kommentarer från deras egna sympatisörer gör att jag ibland funderar över debattnivån. Argument som "idioter", "borde söka vård", "hjärntvättade" osv om politiska motståndare är inte ovanliga. Det här är en nivå som annars bara förekommer bland riktigt extrema grupper allra längst ut på den högra och möjligen vänstra planhalvan. Men knappt ens där. Men bland sympatisörer till Moderaterna, Kristdemokraterna osv verkar detta vara vanligt. Jag blir i varje fall övertygad om att jag hamnat rätt inom politiken. Jag vill verkligen inte förknippas med personer som bedriver debatten på den låga nivån!

Näringslivets och skattesmitarnas lobbyorganisation Skattebetalarna (eller Skattekverulanterna som jag brukar kalla dom) måste lägga stora summor på att betala Facebook för att sprida sitt skattegnällande. Jag brukar undra varför dom bara klagar på missbruk av välfärden och inte på skattesmitande när jag skriver en kommentar. Men dom ger sig aldrig in i diskussion med de som säger emot. Antagligen handlar det bara om att betala någon för att skriva ett debattinlägg med givet tema och sedan betala Facebook för att sprida detta. Sedan struntar man i det för att betala någon annan för att skriva ett nytt debattinlägg med skattegnäll.

Men, nu var det skatteparadiset Sverige det skulle handla om. Journalisten Andreas Cervenkas bok ”Girig-Sverige” har satt igång en ny välbehövlig debatt i ämnet. Antalet miljardärer i Sverige har fördubblats på två år. Det är bara fem länder i världen som slår Sverige när det gäller antalet miljardärer per capita. Monaco, Liechtenstein, Saint Kitts och Nevis, Guernsey och Hongkong. Vi har fyra gånger så många dollarmiljardärer per capita som USA och tio gånger så många som Ryssland. Det finns för övrigt fler dollarmiljardärer i Sverige som heter Carl än det finns som är invandrare. Eller kvinnor som själva skapat miljarden.

Andreas Cervenka har räknat fram att en genomsnittlig svensk miljardär blir 2,5 miljon kronor rikare - om dagen. Andreas Cervenka tar som exempel på vilket skatteparadis Sverige är för de förmögna att vi har avskaffat Förmögenhetsskatten. Vi har avskaffat Arvsskatten. Vi har i stort sett avskaffat Fastighetsskatten (för dyra bostäder alltså). Samtidigt beskattar vi arbetsfria kapitalinkomster lägre än vi beskattar arbetsinkomster. Han tar som exempel. En miljardär som placerar denna miljard på ett s.k. ISK-konto kan plocka ut 50 miljoner om året i aktieutdelningar osv och leva riktigt loppanliv för dessa miljoner. På dessa 50 miljoner som han plockar ut får han betala 7% i skatt. En städare i Stockholm med en månadslön på 24.000 betalar 21 procent i skatt. En mellanchef i Arboga med en lön på 60.000 betalar 33 procent i skatt. Men som sagt den här miljardären betalar 7% i skatt på sina 50 miljoner.

Är det mer än jag som förstår att de borgerliga partierna blev fruktansvärt upprörda när det föreslogs att man skulle sätta ett tak på hur mycket pengar det skulle kunna finnas på det extremt skattefördelaktiga ISK-sparandet?

Det finns ett sätt att beräkna den ekonomiska ojämlikheten i ett land, det kallas ginikoefficienten. Be mig inte att förklara hur man räknar. Hur som helst så finns det faktiskt 11 länder i världen som har en högre siffra än Sverige. Som alltså förmögenhetsmässigt är mer ojämliga än Sverige. Det är Bahamas, Bahrain, Brunei, Botswana, Brasilien, Förenade Arabemiraten, Jemen, Laos, Ryssland, Sydafrika och Zambia. På tolfte plats i världen kommer alltså Sverige.

Men, lobbyorganisationen Skattebetalarna är inte upprörda över detta. Man är istället jätteoroliga över att man ska göra något åt dessa orättvisor. När situationen är på detta viset får vi exempel som dessa som jag hittat i tidningarna de senaste dagarna. I HD läser jag om villan i fina Laröd (Helsingborgs kommun) som precis sålts för dryga 30 miljoner. Visserligen finns det bara två sovrum, men det verkar finnas tre garage... Eller artikeln i Sydsvenskan som berättar om M-toppen i Lund som tycker att personer med akademisk examen ska få förtur till bostäder i Lunds kommun.

När man läser om utvecklingen i Sverige är det förvånande att inte fler blir upprörda över det svenska skatteparadiset - för miljardärer alltså!

Läs:
Det sista som behövs nu är en ny skatt. - Debattartikel från Skattekverulanterna i Svenska Dagbladet
Så blev Sverige ett paradis för miljardärer. - Svenska Dagbladet Kultur
Över 30 miljoner för Helsingborgsvilla med bara två sovrum. - Helsingborgs Dagblad
M-toppen: Examen ska ge förtur till bostad i Lund. - Sydsvenskan

Inga kommentarer: