fredag 29 april 2022

Det går upp

» En del i varje fall.

Riksbanken med Stefan Ingves berättade igår att nu höjer man styrräntan till 0,25%. Detta efter nästan 8 år med nollränta eller till och med minusränta. Allt har varit för att få igång någon inflation i Sverige. Målet är ju 2% inflation så räntan har hållits här nere så länge. Har man lyckats? Det lär vi väl aldrig få veta. Någon 2% inflation har man väl knappast lyckats få upp. Fast å andra sidan vet vi ju inte om vi hade drabbats av deflation om man inte haft rekordlåga räntor.

Det är viktigt med procenten
Nu har vi dock helt plötsligt fått en ganska rejäl inflation så nu börjar räntan stiga. Till 0,25 i ett första skede, men om ett par år är den nog uppe i minst 2%. Med nuvarande utveckling alltså. Fast vi vet ju inte hur det går med inflationen eftersom denna till stor del beror på Ukrainakriget.

Hur som helst så såg och hörde jag ett antal spekulanter och "experter" spekulera i hur det går med låneräntorna. Hur mycket och hur snabbt stiger dom? Hur går det för de med stora bostadslån på mångmiljonbelopp? De räntehöjningar på banklånen som kan väntas kommer att rafsa på rejält i plånböckerna. Frågan är hur många som förköpt sig i tron att vi kommer att fortsätta ha rekordlåga räntor i all evighet.

Hur dom som med dagens räntor inte ens haft råd att amortera sina lån nu ska klara rejält stigande räntebetalningar begriper inte jag. Nu när räntan stiger hade det varit bra att ha amorterat på lånet så att skulden var lägre när räntan steg. Hur som helst så slipper jag i varje fall att fundera i dom banorna. Men det var många experter som dök upp på kort tid och spekulerade i hur låneräntorna skulle stiga.

Fast jag såg ingen som fundera över om det inte var dags att vi fick ränta på våra bankkonton om styrräntan stiger? Är det bara utlåningsräntan som ska stiga, inte inlåningsräntan?

Kräv ränta på dina pengar!

Man kan faktiskt få det på några ställen redan.

Men bankerna förser sig nog!

Inga kommentarer: