söndag 29 november 2020

Vem är veckans sverigedumokrat?

» Konkurrensen är hård

Först så läser vi om den sverigedumokratiska kommunpolitikern i Jönköpings län som nu står åtalad för misshandel och hot i flera fall. Bland annat har han med knytnäven misshandlat en kvinna och hotat flera andra. Han är en av alla dessa SD:are som jobbar hårt för att se till att SD fortsätter att vara kraftigt överrepresenterade när det gäller kriminalitet. Detta jämfört med alla de andra partierna i Riksdagen. Det måste finns någon anledning till detta?

Men jag tror nog att jag ändå utnämner kommunstyrelsens ordförande i grannkommunen Bjuv, Mikael Henrysson (SD), till veckans titel. Han kan få dela titeln med kommunfullmäktiges ordförande Pia Trollehjelm (SD). I Bjuv ska nämligen den styrande majoriteten (främst SD och M) sälja ut stora delar av kommunens allmännyttiga bostadsbolag Bjuvsbostäders lägenhetsbestånd. Något som den tidigare VD:n för bostadsbolaget inte tyckte var någon bra idé. Så han fick sparken! Något som KS ordförande Mikael Henrysson på det senaste Kommunfullmäktigemötet kommenterade med:

Bjuvs kommun
- "Han var inte bra för Sverigedemokraterna!"

Observera att skälet till att han fick sparken var inte att han inte var bra för Bjuvsbostäder, eller inte var bra för kommuninnevånarna. Skälet var att han inte var bra för Sverigedumokraterna!

Det är en fortsättning på det sedvanliga när SD kommer till makten i kommunerna. Det sker en utrensning bland misshagliga chefer och tjänstemän. Jag har tidigare kommenterat hur det har gått i SD-styrda Höör och Sölvesborg till exempel. Nu är det alltså Bjuvs tur. Under hösten har t.ex. Kommunikationschefen, Personalchefen och Ekonomichefen i Bjuv sagt upp sig.

Nu har utförsäljningen av de kommunala lägenheterna blivit en liten soppa. Först hemlighölls planerna för hyresgästerna, sedan fick dom veta att beslutet redan var fattat. Men när Kommunfullmäktige i veckan skulle fatta det formella beslutet i fullmäktige blev beslutet återremitterat. Så än så länge är det uppskjutet.

Att jag låter Mikael Henrysson dela veckans titel med KF-ordförande beror på hur november månads möte genomfördes för ett par dagar sedan. Man höll mötet utomhus! Väl påpälsade satt alltså kommunfullmäktiges ledamöter vid sina utflyttade bord på parkeringen mitt emot kommunhuset. Man kunde helt enkelt inte enas om ifall man skulle minska församlingen, hålla ett digitalt möte eller träffas alla för mötet. Så kompromissen blev ett möte utomhus. Jag tror det var 1-2 grader i torsdags kväll så det var inte minusgrader i varje fall.

Läs:
SD-politiker åtalas för våld i nära relation. - Expo
Oenigt om fullmäktige – lösningen blev möte på parkeringen utomhus. - Helsingborgs Dagblad (låst artikel)
Här är lägenheterna Bjuvsbostäder ska sälja. - Helsingborgs Dagblad (låst artikel)
Försäljning på väg under stort hemlighetsmakeri. - Helsingborgs Dagblad (låst artikel)
Min mening: ”Moderaterna är med och tar ansvar för Bjuv”. - Helsingborgs Dagblad insändare

Inga kommentarer: