fredag 27 november 2020

Det är farligt att leva

» Att värdera faror

Vi är tillbaka i vårens jämförelser av dödstal i Covid-19. Varje dag redovisas hur många nya som avlidit och hela tiden görs det jämförelser mellan olika länder och olika regioner. Vem vinner och vem förlorar? Vi gör jämförelser och verkar nästan tro att det är någon form av tävling.

Det är snarast något mycket tragiskt. I stort sett alla länder har stora problem med att Coronaviruset har tagit sig in på äldreboenden. Och överdödligheten bland äldre är det stora problemet. Här i Sverige har IVO riktat hård kritik mot att vården av äldre inte har varit tillräcklig. Det har exempelvis inte funnits tillräckligt med skyddsutrustning. Från början levde man i den villfarelsen att man kunde beställa vad som behövdes på fredagen och sedan kom leveransen på måndagen för nästa veckas förbrukning. När plötsligt ALLA i nästan hela världen ville ha ny leverans nästa vecka fanns utrustningen inte att hitta i hela världen.

En lärdom vi gjort är att "just in time-teorin" inte passade för t.ex. skyddsutrustning till vården. Det måste finns rejäla beredskapsförråd att ta till. Kan vi hoppas att vi inte blir tagna på sängen på samma sätt nästa gång? Utvärderingar har också visat att det funnits ett klart samband mellan stor personalomsättning och många timvikarier och hårt Covid-drabbade boenden. Har vi kanske lärt oss att satsa på fast anställda som jobbar intimt ihop istället för timvikarier som hoppar in lite här och där på olika avdelningar.

Men, det är farligt att använda statistik. Den kan nämligen användas till lite vad som helst. Och ofta är den inte jämförbar. Vi (och media) frossar i att jämföra statistiken från olika länder. Men funderar inte på om statistiken är jämförbar. Klart är att olika länder har drabbats olika hårt. Och regioner inom olika länder har drabbats olika hårt. Hur hårt olika länder och olika regioner drabbats beror inte bara på vilka inskränkningar som gjort i våra liv. Det beror på mängder av olika faktorer. Och dessutom kan vi inte jämföra statistiken.

Det finns länder som infört mycket hårda restriktioner och som trots detta drabbats mycket hårt, medan andra länder inte alls infört så hårda restriktioner men ändå drabbats mycket mildare. Inom länder har olika regioner drabbats olika hårt trots att regler och restriktioner varit detsamma. Det finns alltså många andra faktorer som påverkat. Kanske rena tillfälligheter.

Lägg till detta att statistiken inte kan jämföras mellan olika länder. Man räknar helt enkelt olika. Sverige har en mycket "generös" beräkning när man räknar antalet avlidna pga Corona-viruset. Den som avlider och som under de senaste 30 dagarna fått diagnosen Covid-19 räknas som att ha avlidit i Covid-19. Det behöver inte ens ha bekräftats med provtagning utan det räcker att en läkare gjort den bedömningen och journalfört detta. Varför man sedan avlidit har ingen betydelse. Det kan vara direkt pga Covid-19, kanske pga följdverkningar av sjukdomen. Det behöver inte ens ha varit Covid-19 som är anledningen. Men har man avlidit inom 30 dagar så räknas man in i statistiken. Mycket förenklat skulle man nästan kunnat dö i en trafikolycka men räknas in i statistiken. Många länder har inte samma statistik. Alltså ska vi inte göra allt för stora jämförelser och tro att det är sanningen.

Nyligen fick en rapport från OECD mycket uppmärksamhet eftersom den pekade ut Sverige. Nu har det visat sig att man räknat totalt fel på olika punkter. OECD:s expert har fått bakläxa, dom kunde inte räkna.

Jag nämnde ovan att man kunde i princip räknas in i Covid-19 statistiken även om man dött i en trafikolycka - under förutsättning att man fått diagnosen Covid-19 någon gång under de senaste 30 dagarna. Trafikolyckor fick mig att fundera på hur vi värderar faror här i livet. I veckan dog två personer sedan dom här i Skåne blivit ihjälkörda av en lastbil. Föraren var uppenbarligen alkoholpåverkad och vinglade runt på vägen med sin tunga lastbil och körde på flera mötande bilar. I två av dessa bilar dog en person. Jag har läst om olyckan i lokaltidningen. Samtidigt läste jag i en mängd olika tidningar om en skjutning i Malmö som skadat en person.

Vad tror ni gör människor mest rädda. Att läsa om en skjutning som skadat en person eller att inte få veta om två personer som dött i en trafikolycka?

Covid-19 har i den svenska statistiken skördat över 6.000 dödsoffer i Sverige. En normal säsongsinfluensa skördar några tusen människoliv. Under stora delar av året har dödligheten varit mindre än normalt i Sverige. Men faktum är att Corona-viruset skördar dödsoffer. Först och främst äldre och sköra människor. Och om omtanke om dessa SKA vi vara försiktiga. När Sverige inför restriktioner så lyder vi! Punkt! Vi har få restriktioner jämfört med många länder. Vissa protesterar mot att vi inte infört strängare restriktioner och samtidigt protesterar vi mot de restriktioner som trots allt införts. När det beslutades om stopp för alkoholservering efter 22:00 försökte man hitta kryphål. Det finns länder där alkoholservering helt stoppats. Där restauranger helt stängts ner. Men vi klagar över att vi inte får ta en öl klockan 23:00!

Alla kan drabbas. Till och med Carl Philip och Sofia har tydligen haft lite problem med att hålla avståndet. Coronaviruset kollar inte upp vem det sprider sig till. Så håll avstånden och håll dig nykter!

Läs:
OECD pudlar: Räknade fel i coronarapport om Sverige. - Aftonbladet
Två avlidna i krock med lastbil. - Helsingborgs Dagblad
Gängman sköts i huvudet – tonårspojke gripen. - Expressen
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har testat positivt för corona. - Aftonbladet

Inga kommentarer: