söndag 22 november 2020

Munskydd?

» Hur skyddar vi oss?

Dagens stora politiska fråga verkar vara huruvida regeringen ska tvinga svenska folket att använda ansiktsskydd eller inte. Den ena experten efter den andra uttalar sig i frågan. Och alla verkar veta precis vad som gäller. Oberoende av om man är professor i smittskydd eller fritidspolitiker i någon kommun. Att dom inte kan förstå att det bara finns en expert på området - dvs jag - är obegripligt!!

Bland de mest upprörda verkar det som om man tror att FHM och Regeringen förbjuder människor att använda ansiktsskydd. Observera att det handlar om ansiktsskydd och inte munskydd som det ibland skrivs och sägs. Det är nämligen något helt annat, och i princip helt verkningslöst i de här sammanhangen.

I många länder är det krav på ansiktsskydd i många sammanhang. De argument som används här i Sverige mot att kräva ansiktsskydd är att det är mycket viktigare att tänka på att hålla avståndet och undvika folksamlingar om möjligt. Om vi tror att ett ansiktsskydd för ansiktet skulle skydda oss och göra att vi tar mindre allvarligt på de andra rekommendationerna så blir effekten snarast den motsatta.

Den vetenskapliga forskning som finns har väl i princip kommit fram till att ansiktsskydd (rätt sort, rätt använt) kan ha en viss effekt vid vissa speciella sammanhang. Det krävs dock att de används rätt och rädslan är stor att de inte görs det. Och då blir effekten kanske snarast den motsatta.

I dag är det frivilligt att använda ansiktsskydd. Det finns en hel del som använder dessa och många göra rätt. Men allt för många gör totalt fel och då är effekten noll eller snarast motsatt. Jag har sett människor komma gående med ansiktsskydd på utomhus, ända tills dom möter någon dom ska prata med. Då går man inomhus och tar av ansiktsskyddet så att det går att prata. Jag har sett folk med ansiktsskydd möta gamla vänner på gatan varvid ansiktsskyddet har åkt av och stora pusskalaset har satt igång. Jag har sett människor på tåget som verkar ha som främsta sysselsättning under resan att pilla på sitt ansiktsskydd och dra ner det på hakan varannan minut.

Om nu människor som frivilligt använder ansiktsskydd inte kan använda dessa rätt, hur blir det då om alla tvingas göra detta. Dvs att många känner sig tvingade utan att se någon mening med det.

Ansiktsskydd
Följaktligen tror jag faktiskt att alla andra råd och regler är viktigare. Vill någon använda ansiktsskydd är detta frivilligt. För mig innebär detta en extra påminnelse om att hålla koll på avstånd och inte trängas. Jag tror som effekt av detta att de krav som framförs från olika håll mer handlar om politik är folkhälsa.

Jag såg inslag där Sverigedemokraterna står utanför tunnelbanan och delar ut ansiktsskydd till resenärerna. De som delade ut hade dock inte ansiktsskydd på eller tvättande händer i handsprit regelbundet. Sverigedumokrater! Istället står alltså partiledaren Jimmie Åkesson i riksdagens talarstol och snörvlar förkylt - utan ansiktsskydd.

Jag har sett moderatledaren Ulf Kristersson på affischer kräva ansiktsskydd. Han hade dock inte ansiktsskydd själv på? Vi har alla läst om Ebba Busch och Jimmie Åkessons partajande.

Tittar man på Coronavirusets spridning så kan man inte se något samband mellan denna spridning och krav på ansiktsskydd och andra restriktioner. Olika länder drabbas olika, men något samband kan man egentligen inte se. Och i olika länder drabbas olika regioner väldigt olika trots att samma regler gäller i hela landet.

Kort sagt! Följ de rekommendationer som gäller. Dvs håll dig hemma så mycket som möjligt. Undvik folksamlingar och trängsel. Tänk på avståndet. Tänk på hygienen. Använd gärna ansiktsskydd om du gör detta på rätt sätt, men låt inte detta ersätta att följa de rekommendationer som gäller. Ge dig bara ut och gör det som är nödvändigt. Det är nödvändigt att t.ex. ge sig ut och köpa mat. Det är INTE nödvändigt att sitta på krogen med gänget och dricka alkohol. Gå gärna en promenad i naturen om du behöver motion och träning. Det är INTE nödvändigt att trängas på ett gym bland andra flåsande gymgäster.

Inga kommentarer: