lördag 28 november 2020

Är du lönsam gamle vän?

» KD skiter i blå skåpet igen

Huddinge kommun har kommit på att den kommunala hemtjänsten inte lönar sig. Den går med förlust! Skandal! Alltså har Högermajoriteten i Huddinge bestämt sig för att lägga ner den kommunala hemtjänsten. Istället sänker man kommunalskatten. Hemtjänsten överlåts helt till privata bolag.

Kostnaden för hemtjänsten i Huddinge är inte speciellt hög. Snarast ligger kostnaden för skattebetalarna under genomsnittet bland Sveriges kommuner, den ligger faktiskt bland de lägsta i landet. Men den kommunala hemtjänsten går alltså med förlust. Gamlingarna lönar sig inte för kommunen.

Nu ska hela marknaden överlåtas till privata intressen, som uppenbarligen kan göra det till en lägre kostnad. Och göra vinst på det. I snitt ligger lönerna drygt 2.000 kronor lägre inom den privata sektorn än i den kommunala. Så det kan ju gå att spara slantar - kanske. Men det kan också bli problem. Tre av de privata företag som redan finns på marknaden i Huddinge, och som står för en majoritet av marknaden, är så usla på att sköta sitt jobb att dom inte får godkänt av IVO. Dom får helt enkelt inte fortsätta att bedriva hemtjänstverksamhet i Huddinge för inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Du löner sig inte gamla gubbe
Men kanske kan i slutändan kristdemokraten Karl Henriksson som är ordförande för vård- och omsorgsnämnden spara en slant på gamlingarna trots allt. Han har i varje fall kallat till extra sammanträde med nämnden för att klubba ett beslut om att lägga ner kommunens hemtjänst eftersom den inte lönar sig. Det är ju verkligen taskigt för gamlingarna att dom inte lönar sig! När Ebba Busch hävdar att KD värnar våra gamla så handlar det bara om lögner. KD värnar om något annat - vad vet jag inte!

Kanske kan vi förstå varför KD får det lägsta stödet sedan valet 2018 i Svensk Väljaropinion. Som är en sammanvägning av ett antal olika väljarundersökningar som Kantar Sifo gör för Sveriges Radios Ekoredaktion. KD är undersökningens förlorare. Vilket alltså inte förvånar. Sedan den kristna sekten Livets Ord med hjälp av Ebba Busch tagit kommandot i KD har det gått utför. Min gissning är att det fortsätter nedåt och fram till nästa val balanserar KD på strecket.

Socialdemokraterna: »» 26,8% (+0,5)
Moderaterna: »» 21,0% (±0)
Sverigedemokraterna: »» 19,9% (±0)
Vänsterpartiet: »» 10,4% (+0,2)
Centerpartiet: »» 8,0% (+0,1)
Kristdemokraterna: »» 5,5% (-0,2)
Miljöpartiet: »» 4,1% (-0,3)
Liberalerna: »» 3,1% (±0)

Den Brunblå sörjan lyckas inte! Bara fortsätt med att skita i det blå skåpet KD!

Läs:
Kommunal hemtjänst läggs ned: ”Vi är jätterädda att skolan är näst på tur”. - Dagens Nyheter
Privat aktör i Huddinge kommun bedriver hemtjänst- utan tillstånd. - Dagens Nyheter
Insändare. ”Huddinges system är fullständigt åt skogen”. - Dagens Nyheter Insändare
Hemtjänst hotas av nedläggning: ”Inte klokt att behandla våra äldre på det här sättet”. - Dagens Nyheter
M monterar ned välfärden i kommuner. - Svenska Dagbladet Debatt
Kommunal hemtjänst läggs ner – fast privata aktörer nekas tillstånd. - Aftonbladet
Kommunen vill lägga ner hemtjänsten – är inte tillräckligt lönsam. - Aftonbladet
Brutalborgerligheten har fri lek i Huddinge. - Dagens ETC
Lägsta stödet för KD – på över två år. - Sveriges Radio

Inga kommentarer: