lördag 14 november 2020

Cirkus i en demokrati

» Är det en fungerande demokrati?

Cirkus Trump fortsätter. Tänk att det som kallar sig världen största demokrati och en bastion för demokratin i världen håller på att förnedra sig på det här viset. Man kan ju inte längre ta den amerikanska demokratin på allvar, den är ju ett skämt!

Valet 2016 innebar att Hillary Clinton fick ungefär 3 miljoner fler röster än vad Donald Trump fick. Det amerikanska otidsenliga valsystemet med elektorer innebar dock att pajasen Donald Trump blev utsedd till president. Vilket Hillary Clinton och det Demokratiska partiet accepterade. Valet 2020 har inneburit att Joe Biden fått en ännu större majoritet över Donald Trump och även fått en klar majoritet av elektorsrösterna. Alltså ska Joe Biden bli USA:s nästa president.

Men detta verkar inte Donald Trump acceptera. Och han verkar ha stöd för denna uppfattningen av stora delar av det Republikanska partiet. Han hävdar fortfarande att han vunnit valet. Att Joe Biden och det Demokratiska partiet har fuskat. Så han ska inte avgå! Än så länge har de internationella observatörer som övervakat valet deklarerat att dom inte kunnat se några exempel på valfusk. Den amerikanska valkommissionen har deklarerat att dom inte har hittat några tecken på valfusk utan dom hävdar snarast att valet varit det mest demokratiska än så länge. Och Donald Trump har inte kunnat visa på några exempel på fusk.

Men, han vägrar acceptera att han förlorat. Det amerikanska utrikesdepartementet vägrar att vidarebefordra gratulationer som kommer den officiella vägen till Joe Biden. Allt medan Donald Trump twittrar den ena absurda beskyllningen efter den andra.

Bara tanken att det som kallas världens största demokrati har en president där man undrar hur man ska göra om han vägrar avgå efter en valförlust är ju faktiskt absurd. Kan man ta den amerikanska demokratin på allvar? Det har ju blivit en cirkus!

Donald Trump

Inga kommentarer: