onsdag 18 november 2020

En läsomans funderingar

» Vad är ett rimligt straff?

Jag har nog sagt det tidigare, jag är läsoman. Med detta menar jag att jag läser mycket. Jag läser så mycket tidningar och magasin att jag hinner inte läsa böcker. Något jag saknar ofantligt.

En ovana är att när man åker tåg kan man ibland hitta "övergivna" tidningar på ett bord. Dessa kan jag naturligtvis aldrig låta bli att läsa i. I dag tog jag i morse Øresundståget från Åstorp till Ängelholm för ett ärende med min son på sjukhuset. Normalt går det inga persontåg Åstorp-Ängelholm men pga banarbeten runt Helsingborg har vi den chansen under ett par veckor, eftersom tågen omleds och kör en annan väg - via Åstorp. Om man kan ta tåget som tar 10 minuter så gör man hellre det än tar bussen som tar 30 minuter.

Øresundståget kommer från København så på ett bord låg ett exemplar av dagens BT. En tidning som jag naturligtvis inte brukar läsa. BT ska inte förväxlas med Berlingske Tidende eller Berlingske som är Danmarks äldsta tidning och utges av samma förlag. BT är kvällstidningen och Berlingske är morgontidningen. Men kvällstidningen hade redan hunnit överges på tåget till min förtjusning.

Efter att ha läst den här artikeln som jag länkar till längst ner så började jag fundera. Jag hoppas att ni inte har för svårt med danskan. Vi skåningar är ju uppvuxna med att höra danska också. Som barn tittade man ju nästan lika mycket på dansk TV som svensk. Det fanns inte så många kanaler och på hustaken häromkring satt nästan alltid två TV-antenner. En riktad mot Danmark och en för Sverige! Vi har ju hört till Sverige sedan 1658 när den svenska militären ockuperade Östdanmark.

Trafikolycka
Hur som helst berättar man i BT om 21-åriga Charlotte Philbert Michelsen som blev ihjälkörd när hon ledde sin cykel över ett övergångsställe. Det hände i Braband som ligger utanför Århus på Jylland. Mannen som körde ihjäl henne körde för fort och stannade inte vid rött ljus. Mannen som körde hade tidigare fällts för fortkörning och för att ha kört utan körkort sedan han blivit fråntagen körkortet.

Det intressanta är det straff mannen fick. En månads fängelse ovillkorligt och han blev dessutom av med körkortet under ett år!

Det brukar ju framhållas hur mycket bättre straffen är i Danmark i motsats till Sverige som ju ska ha så pinsamt låga straff. Nu har jag ingen aning om vilket straff man skulle fått i Sverige för motsvarande brott. Alltså haft ihjäl en kvinna på ett övergångsställe eftersom man kört för fort och inte stannat vid rödljus. Dessutom återfallsförbrytare.

En slutsats kan vi dra. Det är att trafiken är farlig! Det gäller både i Sverige och Danmark. Buskörning är ett mycket stort problem. Faktum är att en majoritet av svenskarna, när dom får frågor om tryggheten där dom bor, så är det just buskörning / fortkörning i trafiken som de flesta upplever som det största trygghetsproblemet.

Det finns på tok för många idioter i trafiken som tror att hastighetsskyltarna är någon form av riktmärke för lägsta hastighet. Som bara måste trycka i gasen i botten direkt efter ett hastighetsgupp, trafikljus eller något annat som tvingat dom att sänka hastigheten. Av någon anledning är svarta BMW och Audi med tonade rutor överrepresenterade bland dessa idioter som borde bli av med körkort och bil på direkten.

Läs:
Én måneds fængsel er sindssygt - BT

Inga kommentarer: