torsdag 12 november 2020

Funderingar om våld

» I hela världen

Med risk för att verka vara tjatig så tänkte jag ta upp ämnet våldet i vårt samhälle igen. Inte i den meningen att vi har speciellt mycket våld i just vårt samhälle, utan snarast att våldet finns överallt.

När sverigedumokrater yttrar sig i ämnet låter det som om vi i Sverige lever i ett extra våldsamt samhälle. Att Sverige utmärker sig som extremt våldsamt och att våldet ökar katastrofalt. Något som då naturligtvis (eftersom det är SD) beror på alla flyktingar som väller in i Sverige. Allra värst är muslimska invandrare. Allt eftersom tiden går så låter även Kristdemokraterna och Moderaterna på samma sätt.

Det var inte så länge sedan jag hörde en företrädare för Sverigedumokraterna hävda att vi hade lika många mord i Sverige som i Mexico. I syfte att sprida hat mot invandrare och skrämma upp svenskarna så sprider SD tillsammans med KD och M dessa myter. Som alltså inte överensstämmer med verkligheten. Som jag sagt flera gånger tidigare så ökar alltså inte antalet mord i Sverige. Vi har ungefär lika många mord i Sverige som i Danmark (om man tar hänsyn till att Sverige är större). Sverige och Danmark har lite fler mord än Norge och lite färre än i Finland.

I Sverige sker ungefär 1,2 mord per 100.000 innevånare under ett år. På 1990-talet låg siffran på runt 1,5 mord men den har sedan dess sjunkit något. Vi kan jämföra med t.ex. USA där siffran ligger på ungefär 6 mord per 100.000 innevånare. Alltså ungefär 5 gånger så många. Ett genomsnitt för de Centraleuropeiska länderna ligger 1,9 mord per 100.000 innevånare. Det är alltså fler mord än vi hade i Sverige när det var som värst på 1990-talet. Värst är det i El Salvador där mordfrekvensen ligger på över 55 mord per 100.000 innevånare. I Ryssland ligger siffran på nästan 15 mord per 100.000 innevånare.

Vi lever alltså INTE i ett våldsamt samhälle, vi bor i ett lugnt hörn av vår värld.

Bekämpa våldet

Att jag kom in på ämnet beror på några artiklar/notiser som jag läste i gårdagens Svenska Dagbladet. Dom berättade bland om att rättegången nu har inletts mot den man som i Toronto i Kanada mördade 10 personer genom att köra rakt in i en folkmassa med sin skåpbil. En form av terrorbrott. Men det har väl inte riktigt kallats detta. Alek drevs av hat mot kvinnor. Detta är väl det mest uppmärksammade "Incelattentatet". Han drevs helt enkelt av hat mot kvinnor eftersom han tvingades leva i ofrivilligt celibat.

På samma sida berättas om Israel Vázques Rangel som mördats i Mexiko. 31-åringen var den 7:e journalisten som mördats i Mexiko än så länge i år. Sedan 2000 har mer än 100 journalister mördats i Mexiko. Det närmaste vi kommer i Sverige när det gäller mord på journalister under senare år är väl mordet på Kim Wall. Som ju mördades i Danmark av Peter Madsen. Den svenske radiojournalisten Nils Horner mördades i Afghanistan 2014. Den svenska krigsjournalisten Martin Adler mördades i Somalia 2006.

De ungefär 100 personer som mördas i Sverige varje år är 100 för mycket. De omkring 1.500 svenskar som begår självmord varje år är 1.500 för mycket. De ungefär 25 personer som varje år dör i arbetsplatsolyckor är 25 för mycket. De 200-300 som dör i trafikolyckor varje år är 200-300 för mycket. Du röner alltså 2-3 gånger så stor risk att dö i en trafikolycka än att mördas. Ha det i åtanke när du ger dig ut i trafiken. Det är där du ska vara rädd, inte ute i samhället.

Läs:
Homicide rate, 1990 to 2017. - Our world in data

Inga kommentarer: