fredag 20 november 2020

Avtalsförhandlingar

» Du och jag

Det är Avtalsförhandlingstider just nu. Facken kräver löneökningar, och oftast olika former av låglönesatsningar, samtidigt som man kräver att de egna medlemmarna inte ska missgynnas och tappa i inkomst jämfört med andra.

Från arbetsgivarsidan är utgångsbudet alltid (nästan i varje fall...) att det finns inte pengar till några löneökningar. Det finns inte några slantar tillgängliga och vi måste behålla vår konkurrenskraft och höjer vi lönerna så går allt i konkurs.

Det finns pengar till vissa
Sedan brukar det sluta med att det i varje fall blir några kronor. Ibland får facken hota med någon form av konfliktåtgärd för att arbetsgivarsidan ska inse att det är allvar.

Sedan kommer då det där med att fixa lönerna och ersättningar till chefer och ledning. DÅ finns det plötsligt pengar och inte så stora begränsningar gäller. Visst är det tur att det i varje fall finns pengar till LITE höjningar - ibland?

Artikeln nedan handlar om löneutvecklingen inom Kommunals område. Men situationen är densamma inom det privata näringslivet enligt andra undersökningar som gjorts tidigare. Det finns inga pengar när det ska förhandlas om lönerna till fotfolket, men när chefer och ledning (och dom andra kompisarna) ska ha ersättning har läget plötsligt alltid förbättrats.

Visst är det fantastiskt att det går att skrapa fram pengar - ibland!

Så mycket har chefslönerna ökat de senaste fem åren. - Dagens ETC

Inga kommentarer: