måndag 9 november 2020

Enklare skatter

» Rättvisare skatter

En av punkterna i Januariöverenskommelsen är ett nytt förenklat skattesystem. Så som ett resultat av denna överenskommelser dyker det numera upp utredningar och idéer från olika håll. Fast även om nog de flesta är överens om att skattesystemet behöver reformeras och förenklas så tvivlar jag på att det blir så lätt att genomföra. Förenklar man så finns det vinnare och det finns förlorare. Och förlorarna vill krångla till det så att dom inte förlorar.

Jag har dock ett antal enkla förslag:

Rättvisa skatter
1/ Alla inkomster beskattas lika. Oberoende av hur du tjänar in dina pengar så beskattas det på samma sätt. Lön, Pension, A-kassa, Bankräntor, Aktieutdelningar osv. Allt beskattas på samma sätt. En progressiv skatt som dagens skatt på arbetsinkomster men på en lägre nivå än dagens beskattning av arbete.

2/ Avskaffa alla avdrag som införts under åren och som skapat ett ogenomträngligt lapptäcke av orättvisor och dumheter. Bort med ränteavdrag, jobbskatteavdrag, ROT-avdrag, reseavdrag osv.

3/ En enhetlig moms på alla varor.

4/ Återinför en fastighetsskatt baserad på husets värde.

5/ Beskatta miljöförstörande verksamhet baserat på hur miljöskadlig den är.

6/ Krafttag mot skattesmitare och kreativ skatteplanering.

Så mycket krångligare än så behöver det inte vara. Naturligtvis är detta inte heltäckande. Men grundprincipen tycker jag är viktig. Fast det tycker inte många andra. En del verkar tro att "Förenklat skattesystem" innebär sänkta skatter (samtidigt som en massa utgifter ska ökas). Läs t.ex. det här inlägget på ledarsidan i moderata Svenska Dagbladet. Om jag ska vara uppriktig så tror jag inte att Susanna Silfverskiöld köper mina förenklingar. Det är nog FÖR enkelt för henne...

Läs:
Skadligt höga skatter mättar ingen. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: