torsdag 19 november 2020

Goda förutsättningar

» God ekonomi

Den svenska kronan har på kort tid ökat rejält i värde. I mars kostade Euron 11,20 medan Dollarn låg på 10,40. I dag kostar Dollarn 8,58 och Euron kostar 10,19. Ett rejält kliv för den svenska kronan. Till stor del är det Coronaviruset som spelar in. Låt mig därför ta ett citat för att förklara. Det är Lars Calmfors, som är professor vid Institutet för näringslivsforskning, som har två förklaringar:

- "Det kan bland annat handla om att den svenska ekonomin anses ha klarat Coronapandemin bättre än många andra och att Sverige hade betydligt stabilare statsfinanser än många andra länder när krisen slog till."

Skattkistan
Sverige har inte stängt ner samhället och verksamheter lika mycket som en stor del av Europas länder har gjort. Detta har gjort att stora delar av samhället trots allt har kunnat fortsätta att existera. De svenska krogarna klagar bittert över att vi nu satt ett stopp för alkoholservering efter 22:00. Många länder har helt stängt ner krogbranschen. Det finns länder som helt förbjudit alkoholförsäljning. Ett beslut som bland annat inneburit en kraftig nedgång i våldsbrottslighet.

Men, som sagt, i Sverige gnäller branschföreträdare för krog- och restaurangbranschen bittert över att man inte får servera alkohol efter 22:00 på kvällen.

Lars Calmfors pekar också på de mycket goda svenska statsfinanserna. Den svenska statsskulden är i en internationell jämförelse mycket låg. I praktiken har den svenska staten ingen nettoskuld alls eftersom statens, dvs våra gemensamma tillgångar, är större än skulderna. Den svenska statens bruttoskuld ligger på 35% av BNP, vilket internationellt sett är mycket lågt.

Låt oss omsätta det här till privatekonomin. Om du har en skuld på 1 miljon är detta ju egentligen inget större problem om du har en årsinkomst på 3 miljoner och äger ett hus värt 3 miljoner. Skulle du däremot har en skuld på 1 miljon, inga tillgångar och en årsinkomst på 250.000 så skulle läget vara lite mer kritiskt. Hänger du med?

Att ha en låg skuld innebär att staten nu inte har några problem med att låna upp pengar för att betala stöd till näringsliv osv under Coronapandemin. Det finns alltså goda marginaler för staten att mildra effekterna för företag, föreningar och enskilda. Enkelt uttryckt så står långivarna i kö för att låna ut pengar till Finansminister Magdalena Andersson, och det i princip till Nollränta. Sedan när Coronatiderna är över, så tar jag för givet att Näringsliv t.ex. är mer än villiga att bidra (genom skatter...) till att under kommande år betala tillbaka, allt som fått lånas upp under en kort period för att överleva.

Eller vad tror ni?

Inga kommentarer: