torsdag 5 november 2020

Demokrati?

» Demokrati på fallrepet?

När jag skriver det här är det fortfarande inte klart vem som ska bli USA:s nya president. Som jag förstår rapporteringen så lutar det trots allt åt att Joe Biden är den som till slut ska gå vinnande ur räknandet. Att Joe Biden får klart flest röster står klart även om det återstår en hel del röster att räkna.

Egentligen är det förvånande att det som kallas världens största demokrati har ett valsystem där det inte är den som får flest röster som vinner. Det bottnar i en mycket gammal och ålderstigen konstitution som egentligen skrevs för en helt annan värld. Men som uppenbarligen inte kan moderniseras så att den är fungerande i en modern värld.

Vad som sedan händer när valresultatet står klart är också oklart. Vi kan verkligen ifrågasätta hur demokratin fungerar när man mer eller mindre förväntar sig att förloraren inte kommer att acceptera att han förlorat. Bara farhågorna om att det kommer att bli våldsamheter som snarast hör hemma i olika diktaturer gör att jag funderar ytterligare på hur demokratiskt egentligen USA är.

Donald Trump visar vad han tycker om demokrati

Är USA en välfungerande demokrati?

Donald Trump har ju officiellt gått ut och krävt att rösträkningen ska avslutas långt innan alla röster är räknade och att han ska utropas till vinnare. Jag kan inget annat än ruska på huvudet och fundera. I en fungerande demokrati räknas ALLA röster. Punkt!

Men, Donald Trump har sina vänner. Som Jair Bolsonaro i Brasilien, Rodrigo Duterte i Filippinerna, Viktor Orbán i Ungern, Vladimir Putin i Ryssland, Kim Jong-un i Nordkorea och Mattias Karlsson i Sverige..... Däremot har han lyckats bra med att göra sig ovän med de flesta länder som USA tidigare varit allierade med. Runt om i bland annat Europa sitter demokratiskt valda ledare och håller tummarna för att Donald Trump inte ska bli omvald. Men, man måste ju även i fortsättningen försöka att upprätthålla goda förbindelser med USA så man kan inte säga så mycket högt.

Som sagt innan så har ju Donald Trump även sina supportrar här i Sverige. För några dagar sedan kommenterade jag det faktum att Sverigedumokraternas chefsideolog och internationella sekreterare Mattias Karlsson hoppades på Donald Trump-seger. Nu ser jag att han tillsammans med ett antal andra pajaspolitiker ute på högerflanken runt om i Europa nominerat Donald Trump till Nobels Fredspris.

Tillåt mig att medge att jag hade svårt för att inte sitta i soffan helt ensam och få ett våldsamt skrattanfall när jag läste det. Var femte svensk stödjer detta parti? Något fel är det!

Läs:
SD nominerar Trump till Nobels fredspris. - Expressen

Inga kommentarer: