tisdag 17 november 2020

Med sådana vänner

» Vem behöver fiender?

I Danmark har en visselblåsare avslöjat att det amerikanska spionorganet NSA med hjälp av den danska underrättelsetjänsten spionerat på Sverige. NSA (National Security Agency) är en amerikansk spionorganisation med ansvar för s.k. signalspaning. Som avlyssning av telefoner och telefontrafik. Den svenska motsvarigheten är FRA (Försvarets Radioanstalt).

Man uppges bland annat ha varit speciellt intresserade av krypterad information om Saab Gripen i samband med upphandlingar där Saab Gripen haft konkurrens från amerikanskt stridsflyg. Uppenbart är att NSA arbetat på uppdrag av den amerikanska militärindustrin. Det skulle vara intressant med en utvärdering av hur många affärer Saab gått miste om till amerikanska stridsflygplan istället pga NSA:s spionage?

NSA ser och hör allt
Det är inte första gången som det avslöjats att NSA spionerat på USA:s egna allierade. 2013 blev det en rejäl skandal när det avslöjades att bland annat Angela Merkels mobiltelefon varit avlyssnad av NSA. Det stod strax efter klart att NSA installerat speciell mjukvara på närmare 100.000 datorer runt om i världen och som sedan användes för att göra s.k. cyberattacker. NSA avlyssnar en mycket stor del av världens totala Internettrafik.

Det är klart att man behöver inga fiender när man har "vänner" som behandlar en som fiende.

En annan intressant fråga är hur intima förbindelserna är mellan NSA och de amerikanska jättarna som Google, Facebook, Microsoft, Apple osv.

På tal om USA så såg jag att det varit presidentval i Moldavien där den EU-vänliga utmanaren Maia Sandu vunnit över hennes mer Rysslandsinriktade rival Igor Dodon. President Putin i Ryssland har direkt gratulerat vinnaren och även förloraren har preliminärt gratulerat vinnaren. I motsats till i demokratin USA där alltså Donald Trump fortsätter att under vilda protester försöker klamra sig kvar vid makten. Det hör till demokratin att förloraren avgår så man kan undra vilka som är mest demokratiska, den gamla sovjetrepubliken Moldavien eller den s.k. demokratin USA?

Läs:
Uppgifter: USA spionerade på Saab – sökte efter Gripen. - Aftonbladet
Uppgifter: USA spionerade på svensk försvarsindustri. - Expressen
Danska uppgifter: USA spionerade på Saab. - Svenska Dagbladet
USA:s spioneri inte oväntat – men relationen solkas. - Jonas Gummesson i Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: