torsdag 26 november 2020

M väljer väg

» Den Brunblå sörjan

Moderaterna håller på att anta ett nytt idéprogram. Man håller alltså på att mer formellt staka ut partiets framtid. Av det nya idéprogrammet kan vi tydligt utläsa att den moderata ledningen gett upp tron på att Högeralliansen ska leda till någon Makt för Moderaterna. Nu är det istället tillsammans i den Brunblå sörjan med SD och KD som Makten ska säkras och framtiden ska byggas.

Jag vill poängtera att jag tycker att det är positivt att man nu från Moderaterna är ärliga med att berätta vilket mål man har. Liberalismen suddas ut och Konservatismen och Nationalismen framhävs istället. Allt kryddat med några nypor främlingsfientlighet och ren rasism. Detta naturligtvis för att det ska bli lättare att efter ett val 2022 som går i rätt riktning (från moderat horisont alltså) att kompromissa sig fram till en koalition mellan M + SD + KD. Eventuellt samarbete eller kompromissande med Centern och Liberalerna har man gett upp om. Den gamla Högeralliansen är för lång framtid död och begraven i det moderata idéprogrammet.

Den nya SD-styrda Brunblå sörjan
Om det är så att man räknar med att Liberalerna ska åka ur Riksdagen är jag inte säker på. Men den dragkamp inom Liberalerna som just nu håller på att slita Nyamko Sabunis parti i spillror gör nog att Ulf Kristersson inte räknar med att få till stånd något samarbete med Liberalerna eftersom dom åker ur Riksdagen. Centern har man nog gett upp. Man väljer hellre Sverigedumokraterna. SD står idag åsiktsmässigt närmare Moderaterna än vad Centern gör.

Teflonpolitikern Ulf Kristersson har valt sida. Tillsammans med SD och KD ska hans gamla löfte infrias:

- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Detta satsat man alltså på att göra i armkrok med SD och KD.

Nu ska bara väljarna övertygas också! Det blir kanske svårare? Överlever för övrigt KD omfamningen?

Läs:
Moderaterna går tydligt mot KD och SD. - Statsvetare Jonas Hinnfors i Svenska Dagbladet
Moderaternas nya idéprogram – en högergir i SD:s famn. - Idéhistorikern Per Sundgren i ETC Magasin
Så vilseleder Moderaterna om välfärden. - Dagens ETC

Inga kommentarer: