fredag 13 november 2020

Goda nyheter i Coronatider

» Fast inte för alla.....

I dag är det Fredagen den 13:e. Det brukar innebära att det ska hända otrevligheter denna otursdag. Något som det naturligtvis INTE gör. Kanske händer det till och med färre otrevligheter just fredagen den 13:e eftersom det alltid finns en del som är extra försiktiga just den dagen.

Ett område där vi uppenbarligen inte har varit tillräckligt försiktiga är festandet på krogarna i Coronatider. Vittnesmålen om lite väl intensivt och kroppsnära firande har varit flera. Nu har till slut Regeringen med instämmande från FHM beslutat att det får vara slut med alkoholservering efter 22:00. Serveringsställen med alkoholtillstånd ska stänga 22:30.

Vinglas
Och naturligtvis utbryter det uppror bland krogägarna som tagit till ord som "Yrkesförbud" och liknande. Liberalerna (bland annat) var snabbt ute med krav på att skattebetalarna ska stötta upp krogägarna med ännu mer pengar. Att ställa krav på stopp för alkoholservering på kvällen är ingen ovanlig åtgärd i Europa i dessa Coronatider. Snarast har jag en känsla att det svenska "förbudet" kommit senare än i de flesta länder. Följer man de allmänna råden vad gäller umgänge och avstånd så är det förvånande att folk egentligen fortfarande är ute och festar på kvällen. Vid den tiden på dagen handlar det inte om att inta en nödvändig måltid. Det handlar om att festa och fira. Något som vi inte ska göra under Coronatider. Alltså tycker jag att det knappt kan innebära någon förändring.

Men uppenbarligen har jag missförstått något. Det är inte lätt att sätta sig in i ett liv som man inte själv lever. Men jag tycker att beslutet om alkoholstoppet är korrekt. Det kan inte vara någon nyhet för branschen. Alltså ett bra beslut.

Att sedan branschen kan behöva stöd för att överleva är en annan fråga. Det slängs ut enorma summor pengar från skattebetalarna till olika branscher för att dessa ska överleva. Och det är fullt möjligt att dessa belopp måste ökas på ytterligare. Men, det kommer en dag när detta ska betalas. Skattebetalarnas skattkista är inte ett sedeltryckeri. Vi använder statens goda ekonomi i dag för att rädda verksamheter så att dom kan överleva till en tid post-Corona. Men, då ska det betalas. Och jag vill inte höra något gnällande och klagande från det svenska Näringslivet när skatterna ska betalas. Pengarna ska in och då får det svenska Näringslivet vara så snälla att hjälpa till - utan att gnälla!

Och apropå alkoholen så ser jag att svenska ungdomar dricker allt mindre alkohol. Svenska ungdomar dricker klart mindre alkohol än genomsnittet inom EU. Den restriktiva svenska alkoholpolitiken fungerar faktiskt. Medan svenska ungdomar ligger lågt när det gäller alkoholkonsumtion så ligger ungdomarna i vårt södra grannland Danmark desto högre. Danska ungdomar dricker klart mer alkohol än genomsnittet i EU. Medan alltså svenska ungdomar ligger klart under genomsnittet. En eloge till svenska ungdomar!

Läs:
Liberalerna kräver omedelbart krisstöd till restaurangerna. - Dagens Juridik
Svenska ungdomar nyktrare än EU-snittet. - Helsingborgs Dagblad
Tegnell: Alkoholstopp strider inte mot strategin. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: