söndag 15 november 2020

Det går upp

» Och det går ner

Regelbundna läsare av Sven Tycker har nog förstått att jag gillar siffror och statistik. Om man kombinerar detta med ett politiskt intresse så förstår ni att väljarundersökningar är mumma. Alltså tycker jag till här om sådana lite då och då. Av naturliga skäl så är det roligare när siffrorna går åt rätt håll än när dom går åt fel håll. Alltså känns den undersökning som Svenska Dagbladet publicerade igår inte så illa.

De tre Rödgröna partierna ökar i stöd medan den Brunblå sörjan tappar i stöd. Detta medan den liberala mittgruppen står still. Visst kan det väl ses som något positivt? Egentligen är det inga större förändringar i opinionen utan dessa ligger i huvudsak inom felmarginalen. Men man får väl ändå glädjas!

Liberalerna ligger tryggt förpassade under spärren på oförändrade 3,2%. Detta medan Centerpartiet i sin tur ligger tryggt förankrade som Sveriges femte största parti med 7,7%. Oberoende av vilken väg Liberalerna väljer, dvs att fortsätta säga Nej till ett Brunblått styre beroende av Sverigedumokraterna och stanna kvar inom Januariöverenskommelsen eller byta fot och acceptera SD:s politik i en Brunblå sörja så kvittar ju detta om partiet ändå åker ur Riksdagen. Jag upprepar min fråga, behövs Liberalerna i dagens politiska värld? Vilken funktion fyller dom egentligen som inte fylls upp av ett annat parti?

Inom den Brunblå sörjan trillar Sverigedumokraterna ner under 20%-strecket till 19,9%. Detta samtidigt som Kristdemokraterna sakta men säkert närmar sig den punkt där Ebba Busch får börja kämpa för partiets överlevnad. Ebba:s fjäskande för de sverigedumokratiska strömningarna ger inte längre resultat i ökat stöd. Sedan toppnoteringarna har det sakta men säkert gått utför när väljare som tror på det kristna kärleksbudskapet inte längre känner sig hemma i KD. Nu är siffran 5,7%. Den lilla ökning som Moderaterna har kompenserar inte. Den Brunblå sörjan kommer längre ifrån att få en majoritet inom väljarkåren. 20,8% får Moderaterna medan den totala Brunblå sörjan samlar 46,4%.

Bland de Rödgröna partierna känns det dock lite bättre. Socialdemokraterna är undersökningens största vinnare, även om uppgången inte är jättestor. S får totalt 27,0% av stödet. Det kan kännas tryggt för Stefan Löfven att siffrorna pekar åt rätt håll. Men egentligen borde han vara orolig för väldigt låga siffror. Miljöpartiet lyckas hålla sig över 4%-spärren, men ett minimalt tapp till 4,2% kan inte vara något att ropa hej över. Vänsterpartiet fortsätter att ha medvind. Även med Nooshi Dadgostar vid rodret har svensken förtroende för att Vänsterpartiet är en garanti för att stoppa utvecklingen mot nyliberalism och rasism. Vänsterpartiet får nu 10,2% och är nu Sveriges fjärde största politiska parti med god marginal.

Nooshi Dadgostar

Så här ser siffrorna ut jämfört med för en månad sedan:
Socialdemokraterna: »» 27,0% (+0,6)
Moderaterna: »» 20,8% (+0,2)
Sverigedemokraterna: »» 19,9% (-0,3)
Vänsterpartiet: »» 10,2% (+0,2)
Centerpartiet: »» 7,7% (±0)
Kristdemokraterna: »» 5,7% (-0,2)
Miljöpartiet: »» 4,2% (-0,1)
Liberalerna: »» 3,2% (±0)

Även om procenttalen skiljer sig en del från valet så får varken partierna bakom Januariöverenskommelsen eller den Brunblå sörjan egen majoritet. Inte heller de Rödgröna skulle få en majoritet. Det gäller även den saligen avsomnade Högeralliansen. Det kommer alltså även efter valet om de här siffrorna står sig att bli ett komplicerat förhandlande innan det kan bildas en regering. Det kommer däremot att bli svårare för JÖK-partierna att helt utestänga Vänsterpartiet från inflytande. För S gäller det att komma ihåg att V+Mp är större än C+L!

Läs:
L fast under spärren – muller i partiet. - Svenska Dagbladet
L-toppen tar strid mot SD-närmande – Sabuni saknar mandat för ny kurs. - Dagens Industri

Inga kommentarer: