tisdag 24 november 2020

Ociviliserat

» Ställ upp!

I dag är det exakt en månad kvar till Julafton! Känner ni en förväntan som vibrerar i luften? För de som inte visste detta så firar vi Jul för att fira Jesus födelse.

Därmed var det slut på det positiva. Den svensk-iranska forskaren Ahmadreza Djalali, som sitter fängslad i Iran, har enligt hans hustru fått besked om att han nu ska avrättas. 49-åriga Ahmadreza Djalali, som forskar vid Karolinska Institutet i Stockholm, greps för fyra år sedan under ett besök i sitt gamla hemland. Han anklagades för spioneri.

Dödsstraff är ett ovärdigt straff för ett land som hävdar att man är civiliserat. Ingen, jag upprepar, INGEN, har rätt att ta någon annans liv. Oberoende av om man är skyldig till ett brott eller inte är dödsstraff ociviliserat. Det är inte bara det att det är ett straff som inte kan rättas till om någon skulle visa sig vara oskyldig. Det är helt enkelt inte civiliserat att ta livet av någon annan.

Amnesty
Amnesty har engagerat sig i fallet med Ahmadreza Djalali. Utrikesminister Ann Linde har varit i kontakt med de iranska myndigheterna. Karolinska Institutet har engagerat sig i fallet med sin anställda. Det är dags för de iranska myndigheterna att visa för resten av världen att man är ett civiliserat land.

Gå med i Amnesty!

Läs:
Fängslad KI-forskare kan ha tagit ett sista farväl. - SVT
KI-rektorn bestört: ”Ett extremt övergrepp”. - Dagens Nyheter
Linde i kontakt med Iran om dödsdömd KI-läkare. - Dagens Nyheter
Amnesty. - Amnesty

Inga kommentarer: