lördag 1 juni 2019

Lämna den hemma!

» Mobilfria dagen

Är du mobilberoende? Tänk efter riktigt seriöst! Får du hjärtklappning om du inte hittar mobilen? Funderar du på hur du ska fixa det när du upptäcker att mobilens batteri är heltomt? Vad gör du om du gått ut och upptäcker att du inte fick mobilen med dig? Vad händer om den går sönder?

Mobilberoende
I dag är det mobilfria dagen. Skulle du klara en dag utan mobil? Har du kanske redan bestämt dig för att i dag klara dig hela dagen utan en mobiltelefon? En smart mobil är ett utmärkt hjälpmedel vid många tillfällen. Men det är också en beroendeframkallande pryl som kostar en massa pengar. Det är helt säkert det mest stressande hjälpmedel vi har i hushållet. Detta samtidigt som vi har ett samhälle som gör ALLT för att vi ska flytta in ALLT i den där lilla prylen som du har i fickan. Eller kanske inte ens i fickan utan fastvuxen i handen?

Försök att tänka efter. Måste vi flytta in hela vårt liv i mobiltelefonen? Måste vi en gång om året byta ut den där mobiltelefonen till en ännu nyare modell som kostar ännu mer pengar? Är alla de där funktionerna och apparna som vi installerar på mobiltelefonen verkligen nödvändiga? Ger dom oss ett bättre liv, eller bara ett ännu mer uppstressat liv? Blir ditt liv verkligen lyckligare om du stoppar in ännu fler funktioner som är nödvändiga för ditt liv i din mobiltelefon?

Jag försöker medvetet att inte stoppa in funktioner i mobiltelefonen som kan skötas på annat sätt och som skulle sätta mig på pottkanten om jag plötsligt inte kan använda den. Jag har ingen Swish! Jag vill inte ha betalningar i telefonen som gör att jag plötsligt får panik om jag skulle glömma mobilen hemma. För att inte tala om alla de gånger då Swish ligger nere. Vilket jag tycker händer allt oftare om man läser nyhetsrapporteringen.

Mobilstopp
Skånetrafiken gör allt för att tvinga/locka in oss att använda deras mobilapp för att köpa våra biljetter. Jag vill inte vara beroende av att ha mobilen med mig och att den fungerar för att jag ska kunna resa. Men Skånetrafiken gör allt dom kan för att tvinga/locka in oss i mobilen. Det Jojo-kort som jag nu använder ska avskaffas - fast att det fungerar utmärkt. Man lovar att ett nytt kort ska komma, men fortfarande har jag inte blivit övertygad om att detta inte bara skapas krångligt och dåligt för att tvinga in oss i mobilen. Dessutom är jag tveksam till säkerheten i mobilappen. Jag har fått mitt kreditkort missbrukat för något år sedan. Det handlade då om några udda inköp i USA - och inköpta biljetter med Skånetrafikens mobilapp. Uppenbart är att säkerheten i appen är dålig eftersom man tydligen kan använda någon annans kreditkort för att betala utan säkerhetskontroller. Skånetrafiken var totalt ointresserade av att försöka spåra vem som köpt biljetterna med mitt kort!

Jag vill inte ha en massa aviseringar i mobilen som stressar mig med ett pling varje gång något händer. Det räcker med att min mobil spelar "Banana boat song" i fickan varje gång någon av Skånetrafikens Wifi är i närheten. Väldigt irriterande när man är i stan och det passerar stadsbussar hela tiden. Någon gång har jag uppenbarligen tackat Ja till att få avisering, men kan inte få bort det. Jag har försökt på flera ställen att få hjälp av "experter" för att få bort detta. Dom börjar med att säga att det är lätt och slutar med att konstatera att dom inte kan. Jag får leva med det tills jag köper ny mobil. Och det gör jag inte så länge den jag har fungerar.

Jag vill inte bli sedd som en idiot som går och pratar för mig själv. Dvs bjuder hela omgivningen på alla bekymmer med pojkvän, mamma, grannen, skolkamraten, kompisen eller vem det nu är dom pratar med utan en tanke på att alla omkring inte vill höra vad jag säger. Gå omkring så koncentrerad på min mobil att jag är totalt okunnig om omgivningen och en fara för både mig själv och alla andra.

Mobilvarning

Jag vill inte bli mobilberoende. Och jag är orolig för vår hälsa när vi blir beroende av denna stressfaktor.
Lägg mobilen åt sidan ett tag! Det går att leva utan den ett litet tag!

Inga kommentarer: