lördag 22 september 2018

Internationella bilfria dagen

» Snart får man bekänna färg

Nu är vi snart framme vid den tidpunkt då våra politiska ledare måste bekänna färg. I dag står det klart att Sverigedumokraterna kommer att stödja ett moderat förslag till talman. Eftersom man från de fyra partierna i Högeralliansen ville frångå tidigare principer när det gällde att tillsätta talman så förslog därför Socialdemokraterna att man gemensamt skulle diskutera tillsättande av talmän. Några sådana samtal ville dock inte Moder.. f'låt Högeralliansen skall det vara, höra talas om. Dom föreslog sin kandidat, Andreas Norlén. Gratistidningskung som tidningen Fokus kallar honom. En tvättäkta moderat är han tydligen i varje fall. Inget samlande namn för svenska folket, men kanske för högern. Socialdemokraterna svarade med att nominera sin egen kandidat, Åsa Lindestam. Hur som helst har nu Sverigedumokraterna deklarerat att dom kommer att stödja den moderata kandidaten. Vilket innebär att han kommer att väljas.

Björn Söder kliar sig i huvudet
På så sätt räknar troligtvis Sverigedumokraterna med att Moderat... f'låt Högeralliansen kommer att stödja SD:s kandidat till andra vice talman, Björn Söder. En av dessa sverigedumokrater som har för vana att prata öppet om sin något förvridna syn på vår värld och därför lite då och då trampar i klaveret. Bland annat Vänsterpartiet har ju deklarerat att dom inte anser att Björn Söder är lämplig att få fortsätta som talman. Vänsterpartiet nominerar därför en egen kandidat, Lotta Johnsson Fornarve. Nu ska det därför bli spännande att se hur valet till andra vice talman går. Högeralliansen har tidigare meddelat att man kommer att lägga ner sina röster. Har man nu förhandlat med Modera... f'låt Högeralliansen så att SD röstar på den moderata kandidaten mot att Högeralliansen sedan röstar på SD:s kandidat?

För det är ju så att för att Högeralliansen ska vinna en omröstning så måste Sverigedumokraterna aktivt rösta för Högeralliansens kandidat. Lägger man ner sina röster så vinner de Rödgröna eftersom det Rödgröna blocket är större än Högeralliansen. Vad omröstningarna om talman på måndag kommer att visa är ifall Högeralliansen består av fyra partier (M + C + Kd + L) eller består av fem partier (M + Sd + C + Kd + L). När sedan den nya gemensamma stora Högeralliansen dagen efter med största sannolikhet avsätter Stefan Löfven som statsminister får vi nästa bevis för att Högeralliansen har vuxit till fem partier och att därmed Annie Lööf och Jan Björklund har kapitulerat.

Den nya stora Högeralliansen

Lokalt här i Åstorp är resultatet nu också klart. Den slutliga kontrollräkningen gjorde att Sverigedumokraterna förlorade ett mandat till Moderaterna. Socialdemokraterna är därmed ensamma störst med 10 mandat. Sverigedumokraterna får 9 mandat och Moderaterna får 6 mandat. En koalition M + Sd får alltså fortfarande inte majoritet. 15 mandat mot övriga partiers 16 mandat. Socialdemokraterna (som styrt tillsammans med C + Kd) har bjudit in de övriga partierna (förutom C + Kd även L och V) för att bilda en majoritet. Hur det ska gå ihop är dock fortfarande tveksamt.

Räkningen av personröster innebar en förändring på en punkt. Den moderata ledaren här i Åstorp Pontus Pålsson blev nedflyttat av Wiveca Andreasson. Något som kanske kan underlätta skapandet av en något större koalition. Framtiden kommer att visa hur det går.

Inga kommentarer: