söndag 16 september 2018

Klart

» Makthunger

Räkningen av rösterna i Riksdagsvalet är uppenbarligen nu helt klart. Nu ska det tydligen bara skrivas under. Vi kan då se att 6.535.271 svenskar gick och röstade i Riksdagsvalet. Det är 245.255 fler än vid förra valet. Det är mer än ett helt Uppsala ytterligare. Uppsala kommun är Sveriges fjärde största kommun. Detta ger följande mandatfördelning: Socialdemokraterna 100 mandat (-13), Moderaterna 70 mandat (-14), Sverigedumokraterna 62 mandat (+13), Centerpartiet 31 mandat (+9), Vänsterpartiet 28 mandat (+7), Kristdemokraterna 22 mandat (+6), Liberalerna 20 mandat (+1) och Miljöpartiet 16 mandat (-9).

Valets stora förlorare är alltså Moderaterna som tappat 14 mandat eller uttryckt på annat sätt, nästan 3,5% av de svenska väljarna valde att överge Moderaterna. Totalt tappade Moderaterna 168.819 röster jämfört med förra valet. Ett val som även det var ett rejält bakslag för Moderaterna. Dom dryga 168 tusen väljarna som lämnat Ulf Kristersson i sticket motsvarar mer än hela Linköpings kommun. Som är Sveriges femte största kommun.

Nu hävdar alltså partiledaren för valets allra största förlorare att det är helt självklart att det är han som skall bli den nya statsministern. Detta alltså trots att det block han företräder inte ens är det största blocket. Jag kan inte annat än fundera över vad han bygger denna makthunger på? Jag kan tyvärr inte komma på mer än två anledningar.

Avveckla välfärdsstaten

Ett/ Ulf Kristersson räknar kallt med att Sverigedumokraterna kommer att rösta för honom som statsminister. Ulf Kristersson räknar helt enkelt med att Jimmie Åkesson ska få sina stormtrupper att rösta på Ulf Kristersson och att det nu är klart att Sverigedumokraterna är en del av den nya stora Högeralliansen. Har han fått garantier för detta från Jimmie?

Två/ Ulf Kristersson har i sin makthunger förlorat kontakten med verkligheten. Verkligheten är den att Ulf Kristersson företräder det parti som förlorat allra mest i valet. Ulf Kristersson företräder inte längre ens majoriteten av Högeralliansen. Det tre stödpartierna i form av C + Kd + L är tillsammans större än Moderaterna. Det block som Ulf Kristersson anser att han företräder är dessutom mindre än det Rödgröna blocket.

Nu kommer med största sannolikhet om några dagar en union av Högeralliansen med M + C + Kd + L och Sverigedumokraterna att rösta bort Stefan Löfven från statsministerposten. Vem som sedan ska ta över är en öppen fråga. Men Ulf Kristerssons tro att det självklart ska vara han tyder på mycket dålig förankring till verkligheten.

Nya Högeralliansen

För att Sverige ska kunna få en fungerande regering så krävs det antingen att en utvidgad Högerallians inklusive Sverigedumokraterna enas om Ulf Kristersson. Eller också krävs det någon form av blocköverskridande överenskommelse. Hur denna ska se ut har jag dock ingen aning om. Men min gissning är att om Ulf Kristersson i sin makthunger går Jimmie Åkesson till mötes i tillräcklig omfattning för att få hans stöd så kommer istället inte Annie Lööf eller Jan Björklund att hänga på. Eller dom väljer hellre Ulf + Jimmie än någon annan lösning?

Inga kommentarer: