lördag 1 september 2018

Val snart

» Straffbeskattning

Jag har haft en hel del olika uppslag till vad jag skulle skriva om i dag. Men, till slut har jag bestämt mig för att det får bli texten till den insändare som jag skickat till Min Mening i Helsingborgs Dagblad i dag. Den före detta moderata riksdagsledamoten från Åstorp (Kvidinge närmare bestämt) Margareta Pålsson har skrivit ett svar på en tidigare insändare med rubriken "Därför lever pensionärer i utanförskap". Margareta, som efter sin riksdagskarriär var landshövding här i Skåne, undertecknar nu sin insändare som "ordförande Moderata Seniorer". Hennes rader går i princip ut på att förklara att Pensionärsskatten inte alls är någon extra skatt för pensionärer som Högeralliansen infört och dessutom ska man avskaffa den. Mitt svar lyder så här:
- - -

De nya Moderaterna
Under rubriken "Därför betalar pensionärer mer skatt än andra" försöker den f.d. moderata riksdagsledamoten Margareta Pålsson från Åstorp förklara den s.k. Pensionärsskatten. Margareta ska ha all heder av att hon lovar att Moderaterna ska avskaffa orättvisan, som hon alltså själv en gång har aktivt medverkat till att skapa. Och jag håller faktiskt med Margareta Pålsson när hon säger att det är fel att kalla fenomenet Pensionärsskatt. Hon har helt rätt. Det är nämligen inte en Pensionärsskatt, det är en straffskatt för alla som inte kan arbeta av någon anledning.

Det är en straffskatt för den som skadat sig så svårt på sitt arbete att hen inte kan jobba. Det är en straffskatt för den som drabbats av cancer. Det är en straffskatt för den som fötts med ett handikapp som gör att man inte kan arbeta. Det är en straffskatt för den som blivit förälder. Och det är en straffskatt för den som blivit gammal. Det bör observeras att det bara är straffskatten för pensionärer som Margareta Pålsson, numera ordförande för Moderata seniorer, vill avskaffa. Alla dom andra som "lever på bidrag", som det heter i det Moderata språkbruket, ska fortsätta att förutom att ha lägre inkomst dessutom ska bestraffas med att betala högre skatt.

Det ska påpekas att Sjukpenning, Föräldrapenning, Pensioner och liknande förmåner är inga Bidrag som Moderaterna envisas med att förnedra människor med att kalla det. Det är försäkringar som vi som jobbar avstår från löneutrymme för att betala.

Nä, Margareta Pålsson, dina rader övertygar inte. Dom är bara ett försvar för traditionell Moderat politik. Stötta dom starka och straffa dom svaga. Eller som din ordförande Ulf Kristersson uttryckte det när han blev invald i Riksdagen. - "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."
- - -
Tyvärr hittar jag inte Margaretas rader på nätet. Inte än i varje fall.

Inga kommentarer: