tisdag 25 september 2018

Vet ni var Senegal ligger?

» Hellre fälla än fria

Nu tycker säkert en hel del att jag skrivit fel i rubriken här ovanför. Det heter väl "Hellre fria än fälla"? För det är ju den princip som gäller inom svenskt rättsväsende. Det är värre att riskera att fälla en oskyldig än att en skyldig skulle riskera att gå fri. Finns det tvivel om någons skuld så gäller "Hellre fria än fälla". En princip som jag tycker är helt riktig.

Migrationsverket
Men, ämnet för dagen är inte svenskt rättsväsende i allmänhet. Ämnet för dagen är svensk migrationspolitik. Och här gäller inte principen "Hellre fria än fälla" utan här gäller tvärtom, "Hellre fälla än fria". För att sända signaler till eventuellt nya migranter så är det viktigt att markera - "Kom inte hit"! Om det finns några som helst tvivel om det som en asylsökande eller annan migrant berättar så är det upp till den asylsökande att bevisa sin historia. Även om det skulle vara omöjligt att presentera tillräckliga bevis så gäller ändå principen att det ska bevisas. Kan man inte detta så gäller principen "Hellre fälla än fria". Finns det överhuvudtaget några tvivel så är det inte upp till svenska myndigheter att bevisa motsatsen, det är principen "Hellre fälla än fria" som gäller. Punkt!

Inom svensk rättspraxis i allmänhet gäller att det är värre att en oskyldig döms än att en skyldig kommer undan. Alltså gäller att om det råder någon tvekan om skulden så är det bättre att frikänna. Men inom migrationspolitiken gäller motsatsen. Det är värre om någon som inte skulle fått stanna får stanna än om någon som borde fått stanna utvisas. Råder det tveksamhet om rätten till att få stanna i Sverige så är det bäst att för säkerhets skull utvisa. Utgångspunkten är att utlänningen ljuger. Det är utlänningens uppgift att bevisa att han har rätt, inte de svenska myndigheternas uppgift att bevisa att han ljuger. Effekten av den här principen, "Hellre fälla än fria" är att vi får en hel del mycket tveksamma utvisningsärenden.

Migrationsverket
Ett exempel på detta är de båda bröderna Pape Matar Fall och Ibra Lo Fall från Senegal. Dom bor i Senegal men har släkt i bland annat Nederländerna (bland annat sin pappa) och Sverige. Dom har besökt släkten i Nederländerna flera gånger och återvänt efter besöket. I år skulle dom även hälsa på en kusin i Malmö och skaffade därför visum för hela Schengenområdet. Ordnade flygbiljetter tur och retur och flög till Nederländerna. Efter ett tag fortsatte dom till Malmö. Men där fastnade dom i gränskontrollen mellan København - Malmö. Visserligen hade dom visum, men dom hade inte flugit den väg som visumet angett utan mellanlandat i Portugal istället för Spanien (enligt brödernas uppgift eftersom biljetten då blev billigare). Dessutom sade dom att dom skulle hälsa på en "broder" som ju egentligen var en kusin. Alltså gällde den svenska principen "Hellre fälla än fria". Dom stoppades av den svenska gränspolisen och låstes in på Migrationsverkets förvar här i Åstorp. Och där har dom nu suttit i mer än två månader. Deras returbiljetter hem till Senegal har gått ut. Deras Schengenvisum har de svenska myndigheterna dragit in. Det har gjorts ett par försök att skicka hem dom till Senegal men än så länge har det inte lyckats. Dom har ju inte längre något visum och kan inte mellanlanda inom Schengenländerna!

I Nederländerna begriper man ingenting. Dom har besökt Nederländerna flera gånger och alltid haft en returbiljett och åkt hem igen när det var dags. Uppenbart är att någon organisation i Nederländerna engagerat sig i fallet. Likt Amnesty. Killarna har fått mängder med uppiggande brev och vykort från Nederländerna. Vissa dagar 15-20 brev om dagen. Men i Sverige gäller "Hellre fälla än fria"! Hade dom istället varit en vit amerikanska affärsman som kommit med Öresundståget från København till Malmö hade dom överhuvudtaget inte kontrollerats. Hade han ändå råkat hamna i en slumpmässig kontroll så hade den svenska Gränspolisen garanterat inte lusläst dokumenten och ifrågasatt varje detalj. Men nu var dom alltså två färgade ungdomar från ett land i Afrika. Då gäller principen "Hellre fälla än fria"!

Senegals flagga
Några lästips:

Bakgrund
Mer
Misslyckad verkställighet
Från Senegal
Från Nederländerna

Det finns tillfällen när man skäms över Sverige. Det finns verkligen tillfällen när man skäms över svensk migrationspolitik och principen "Hellre fälla än fria". Det finns tillfällen när jag skäms över var jag har jobbat!

Om någon undrar över den andra illustrationen så skulle detta för några år sedan ha blivit Migrationsverkets nya emblem. Lyckligtvis lades tankarna på vänt innan man hunnit börja byta ut skyltar, brevpapper, kuvert osv.

2 kommentarer:

Sven Tycker sa...

Nu har bröderna fått åka hem. Kraftigt försenade och med stora kostnader för de svenska skattebetalarna. Hade det inte varit bättre att låta dom besöka sin kusin? https://www.expressen.se/kvallsposten/broder-med-visum-sattes-pa-forvaret-har-avvisats/

Sven Tycker sa...

https://www.hd.se/2018-10-06/ge-upprattelse-till-broderna-ibra-lo-och-pape-matar