onsdag 26 september 2018

F-n va' de' blåser

» Hopplöst pussel?

Ingen har väl missat att en gemensam koalition av Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson, Annie Lööf, Ebba Busch-Thor och Jan Björklund till sin stora glädje lyckades att tillsammans ge Stefan Löfven sparken som statsminister. Stefan Löfven fortsätter med en s.k. expeditionsministär fram tills dess att en nya statsminister kunnat utses. Något som nog kan ta tid.

Den lilla s.k. Högeralliansen (Ulf, Annie, Ebba och Jan) hävdar att deras mål är att skapa en Ulf Kristersson-regering som tydligen enligt förhoppningarna ska stöttas av Stefan Löfven. Något som påminner om den s.k. Decemberöverenskommelsen - fast tvärtom alltså. Vår nyvalda talman Andreas Norlén anses av många vara arkitekten bakom den överenskommelsen. Fast även han tog sin hand från den så småningom. Att förvänta sig att först ge Stefan Löfven sparken och sedan förvänta sig att han ska stötta upp en Ulf Kristersson-regering utan att egentligen få något inflytande är nog att vara överoptimistisk. Det är väl ingen som i praktiken tror på en sådan lösning.

Ulf Kristersson
Alltså återstår någon annan form av lösning. Ebba Busch-Thor och stora delar av Ulf Kristerssons fotsoldater drömmer nog snarast om en Ulf + Ebba lösning som regerar med stöd av Jimmie Åkesson. Detta är också Jimmies dröm och han ställer nog med glädje upp på en sådan lösning bara han får igenom några av sina krav som han sedan kan peka på. Problemet för Ulf och Ebba med en sådan lösning är att Annie och Jan sagt att det ställer dom inte upp på. Den stora frågan om nu Andreas Norlén väljer att lägga fram det förslaget är hur Annie och Jan då väljer att rösta. Lägger dom ner sina röster och släpper fram en sådan regering eller kommer dom att rösta emot och fälla den?

Stefan Löfvens drömregering är ju någon form av koalition med Annie, Jan och kanske Miljöpartiet. Fast en sådan lösning skulle inte heller få majoritet. Den kräver att Jonas Sjöstedt lägger ner sina röster och inte röstar emot. Eller att Ebba eller Ulf väljer en liknande utväg.

En annan lösning som många spekulerar i är en liten Mittenminoritet med Annie och Jan och som kan accepteras av Stefan och/eller Ulf. Jimmie kommer ju med största sannolikhet att rösta Nej till denna lösningen.

Vad vi kan se är att det alltså med största sannolikhet kommer att ta tid. Fast jag tror faktiskt att politikerna så småningom kommer att ta sig samman och, om än motvilligt, acceptera någon form av lösning. Framtiden kommer att visa om jag får rätt.

Uppenbart är i varje fall att oenigheten inom Högeralliansen sakta växer när nu inte valresultatet blev som man hoppades. Ulf Kristerssons valresultat som ju egentligen var en katastrof för Moderaterna har starkt försvagat hans ställning. Moderaterna var tidigare ensamma större än sina allianskollegor var tillsammans. Det är dom inte längre.

För övrigt kan vi konstatera att det inte saknas pengar i vårt samhälle. Premiärhummern för säsongen på Göteborgs Fiskauktion gick för 83.000 kronor kilot. Det är rejält många års matbudget för en normal människa.

Inga kommentarer: