torsdag 6 september 2018

Snart smäller det

» Om läckor

Transportstyrelseskandalen kommer vi att påminnas om många gånger. För de som inte kommer ihåg vad det handlade om så hade den förra borgerliga Högeralliansregeringen beslutat att outsourca Transportstyrelsens IT-drift. När Transportstyrelsens nya Generaldirektör hade tillträtt ställdes hon inför en färdig upphandling och det återstod bara att skriva kontrakt med den amerikanska datorkoncernen IBM som var den enda återstående anbudsgivaren. Se'n sköttes det hela på ytterst klantigt vis. Uppenbart är att man egentligen inte var medvetna om vilka uppgifter som egentligen fanns i datorsystemen. Det stora felet var att överhuvudtaget komma på den idiotiska tanken att outsourca driften av den typen av känslig IT. Sedan verkade man inte ha koll på att dagens IT-värld är internationell. Den som vinner en upphandling lägger sedan ut jobbet där det är billigast. I IBM:s fall i ett antal olika europeiska länder. Men på Transportstyrelsen verkade man ha noll koll. Och informationen till regeringen (och inom regeringen) verkade också vara upptagen med annat. Alltså blev det en skandal av det hela. Den allra största skandalen är att man överhuvudtaget kom på den osedvanligt korkade idén att outsourca IT-driften.

Carl Bildt
Skandalen blev ju risken för läckor av känsliga uppgifter till andra länder. I dagarna har det avslöjats en verklig läcka av känsliga uppgifter till främmande makt. Det har nämligen visat sig att den gamle moderatledaren och utrikesministern Carl Bildt läckte U-båtskommissionens handlingar till USA och Pentagon innan ens svenska folket fick veta vad U-båtskommissionen kommit fram till. Det står nu klart att Calle Stropp helt enkelt åkte till Washington för att berätta för sin uppdragsgivare i Pentagon vad U-båtskommissionen kommit fram till. Det står klart var Calles lojalitet låg i varje fall.

Det här hände mitt under det Kalla kriget, som det kallas. U-båtskommissionen pekade ut Sovjetunionen som skyldiga till U-båtskränkningar. Senare har ett stort antal av de förmodade U-båtarna förklarats med fiskstim, minkar och lite allt möjligt. I en fransk/tysk TV-dokumentär om det Kalla kriget för något år sedan medger amerikanska militärer att USA låg bakom flera U-båtskränkningar som ett led i propagandakriget eftersom Sovjetunionen automatiskt pekades ut. Den enda helt klara och identifierade U-båtskränkningen är den sovjetiska U 137 som i dagsljus i full fart (med uppenbart något överförfriskad besättning) i övervattensläge gick rakt på ett grund i Gåsefjärden utanför Karlskrona. Konspirationsteoretikerna tror att U-båten var ute på spaning. Andra tror snarast att en överförfriskad besättning med dålig utrustning helt enkelt kört vilse och inte visste var dom var.

Men den förre moderatledaren och utrikesministern Carl Bildt höll Pentagon och Washington informerade om vad som hände i Sverige. Bra gjort Calle. Ju mindre hemlighetsmakeri, desto mindre risk för missförstånd.

På tal om spioner så har fyra dagar före valet stabschefen Charlie Weimers hos KD:s EU-parlamentariker och tillika partiets vice ordförande Lars Adaktusson hoppat av Kristdemokraterna och helt plötsligt ställt upp på ett valmöte med Sverigedumokraternas Jimmie Åkesson. Tala om snabba partibyten! Ilskan och besvikelsen hos Kristdemokraterna är naturligtvis stor. En person med den typen av jobb bestämmer sig inte helt plötsligt en dag för att byta parti. I KD:s beskrivning så har helt uppenbart Charlie Weimers under en tid fått lön för att jobba för Kristdemokraterna och haft stor insyn i partiets valplanering samtidigt som han uppenbart bytt åsikt och istället kontaktat Jimmie Åkesson och i praktiken jobbat för Sverigedumokraterna. - "Det betyder att SD under hela valrörelsen har haft en spion med tillgång till Kristdemokraternas vice partiledare. Det är i så fall ett mycket allvarligt övertramp från SD-ledningens sida." Jimmie Åkesson är naturligtvis överlycklig. - "Han har erfarenhet som kommunalråd, från regeringskansliet, som stabschef i Bryssel. Dessutom kan han fungera som en brygga till KD och M efter valet" säger han. Någon brygga till KD lär han inte kunna fungera som i varje fall. Kristdemokraterna lär vägra ta i någonting som har med Charlie Weimers att göra med tång. Bara nämnt så där på tal om smutsig valkampanj! Fast Charlie är van vid att byta parti. Detta är det tredje partiet i karriären!

Sverigedumokraterna

Inga kommentarer: